Filipin Hava Kuvvetleri, 114 milyon dolarlık Uzun Menzilli Devriye Uçağı Satın Alma Projesi'ni duyurdu ve bu önemli adım, Revised Armed Forces of the Philippines Modernization Program'ın Horizon 1 aşamasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. 114 milyon dolarlık bütçe, başlangıçta iki deniz karakol uçağının alımını hedefliyor, bu da Filipin Hava Kuvvetleri'nin 300. Hava İstihbarat ve Güvenlik Kanadı'na önemli bir katkı sağlayacak.

Proje kapsamında yapılan detaylı müzakereler ve değerlendirmelerin ardından, İsrail merkezli Elbit Systems'in projeyi kazandığı açıklandı. Teslim edilecek ürünün detayları tam olarak bilinmemekle birlikte, ATR-72 platformu konuşlu ELI-3360MPA'nın seçilmiş ürün olma olasılığı yüksek. Satın alma işleminin İsrail Savunma Bakanlığı ile hükümetler arası bir düzenlemeyle gerçekleşmesi ve süreci daha verimli hale getirmesi bekleniyor.

Mayıs 2015'te ilk kez duyurulan proje, çeşitli geliştirme aşamalarından geçerek 2021'de kullanıma sunulan finansmanla yeniden başlatıldı. İki uzun menzilli devriye uçağının (LRPA) teslimatı, beş yıl içinde gerçekleştirilecek. Filipinler, uçağın performansını ve ömrünü optimize etmek için sürekli destek, eğitim ve bakım hizmetlerinden yararlanacak.

İAÇ faaliyeti rakamlara yansımaya devam ediyor İAÇ faaliyeti rakamlara yansımaya devam ediyor

Filipinler Milli Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetleri, ulusal güvenlik kaygıları doğrultusunda LRPA projesi için uçağa kurulacak aviyonik ve özel sistemlere ilişkin spesifik ayrıntıları açıklamazken, Elbit Systems tarafından yapılan açıklama, ATR 72-600 tabanlı özel görev uçaklarının gelişmiş görev yönetim sistemi, radar, elektro-optik ve iletişim sistemleri ile sinyal istihbaratı (SIGINT) yetenekleri içereceğini belirtmişti.