Pratt & Whitney, En Büyük Motor Tesisini Açtı Pratt & Whitney, En Büyük Motor Tesisini Açtı

Polonya’nın Güney Kore’den tedarik ettiği FA-50 jet eğitim ve hafif taarruz uçağında ABD yapımı hava-hava füzelerinin kullanılmasıyla ilgili problem yaşandı.

Güney Kore medyasından News Naver tarafından yapılan habere göre Polonya’nın tedarik ettiği FA-50 hafif taarruz uçağı ile ilgili problem yaşanmakta. Habere göre Polonya tarafı iki ülke arasında yapılan sözleşmeye göre uçaklarda ABD yapımı hava-hava (A2A) füzelerinin kullanılabileceğini ifade ederken Güney Kore tarafı ise sözleşme içerisinde böyle bir maddenin olmadığını savundu.

2 Ekim’de Polonya Savunma Bakan Yardımcısı Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ile yaptığı görüşmede de bu konu gündeme gelmişti. Bu bağlamda yapılan görüşme neticesinde ise bir sonuç alınamamıştı. Ayrıca FA-50 uçaklarının üreticisi olan KAI ise Polonya makamları tarafından yapılan açıklamalara Polonya’nın “mantıksız taleplerde” bulunduğunu ifade etmekte.

Olayla ilgili olarak bir KAI yetkilisi ise, “İlk etapta uçağa füzenin yerleştirilmesine dair bir söz verilmedi. Sözleşme yalnızca uçaklara füze olasılığı inceliyor ve füzelerin de uçaklara yerleştirilmesi bir zorunluluk değil.” diyerek bu iddiayı yalanladı. Polonya’nın FA-50 tedarikiyle ilgili olarak ayrıca yakın zamanda ilk teslim edilen 12 adet uçağın 11’inde ekipman arızası sorunları ortaya çıkmıştı.