Lufthansa'nın tatil uçuşları yapan iştiraki Discover Airlines, genişleme planlarını duyurduğu bir dönemde grev tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Vereinigung Cockpit ve Unabhängige Flugbegleiter Organisation (Ufo) sendikalarının üyeleri, büyük bir çoğunlukla grev yapılması yönünde oy kullandı.

Discover Airlines, Frankfurt ve Münih'teki uçuşlarını önümüzdeki yaz genişleteceğini ve filosuna altı yeni uçak ekleyeceğini açıklamıştı. Ayrıca, uzun mesafeli uçuşlar için yeni bir kabin tasarımı üzerinde çalıştığını duyurdu. Ancak bu genişleme planları, şirketin önündeki engelleri ortadan kaldırmaya yetmeyebilir.

Geçtiğimiz hafta, Vereinigung Cockpit ve Ufo, üyelerine grev konusunda oy kullanmaları için çağrıda bulunmuştu. Sonuçlar ise 21 Ağustos'ta açıklandı. Vereinigung Cockpit, yüzde 90 katılım oranıyla yapılan oylamada, pilotların yüzde 81'inin grev yapılması yönünde oy kullandığını duyurdu. Ufo ise kabin ekibinin yüzde 91,8'inin grev kararı aldığını belirtti.

Bu grev kararı, Discover Airlines'ın Verdi sendikasıyla yaptığı toplu iş sözleşmelerine karşı bir tepki olarak geldi. Vereinigung Cockpit ve Ufo, Discover Airlines yönetimini, Verdi'yi tercih ederek daha az çalışanı temsil eden bir sendikayla anlaşma yapmakla suçladı. Vereinigung Cockpit Tarif Politikası Başkanı Marcel Gröls, “Üyelerimiz, işverenin, kendine uygun bir sendikayla anlaşma yapmasını kabul etmeyeceklerini açıkça belirttiler” dedi.

Ufo Tarif Politikası Başkanı Harry Jaeger ise, Verdi ile yapılan anlaşmanın, Verdi üyelerine özel avantajlar sağladığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Jaeger, “İşverenin, bir sendikayı hediye vererek güçlendirme girişimi, sendika tarihinde kabul edilemez bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Tailwind Havayolları'na IATA Üyeliği Sonrası Özel Ziyaret Tailwind Havayolları'na IATA Üyeliği Sonrası Özel Ziyaret

Verdi ise Discover Airlines'ta artan bir üye kaydının olduğunu ve Lufthansa Grubu içinde uzun süredir başarılı bir şekilde çalışan personeli temsil ettiklerini belirtti. Verdi ayrıca, Vereinigung Cockpit ve Ufo'nun, çalışan çıkarlarından çok, şirket içindeki güçlerini korumakla ilgilendiğini savundu.

Grev oylamasının ardından, Vereinigung Cockpit ve Ufo, işvereni uyararak grevlerin her an başlayabileceğini duyurdu. Vereinigung Cockpit, “Belirsiz süreli grevler artık her an mümkün” derken, Ufo ise “Discover Airlines'da her an grevler başlayabilir” açıklamasında bulundu.