Terminal binası çatısı üzerine inşa edilen dünyanın en büyük güneş enerji santrali yatırımı ile dünyada bir ilke imza atan YDA Dalaman Havalimanı, yıllık 10.230 MWh üretim kapasitesine sahip GES projesini hizmete aldı. Havalimanının yıllık enerji ihtiyacının yüzde 55’inden fazlasını güneşten karşılayacak proje sayesinde yıllık  200 bin ağaç korunurken, engellenecek emisyon miktarının ~4.500t CO₂ olması hedefleniyor.

Türkiye’nin en yoğun havalimanları arasında olan YDA Dalaman Havalimanı; yenilenebilir enerji üretimi ve sürdürülebilirlik stratejileri kapsamında Türkiye için önemli bir projeyi hayata geçirdi. Dünyanın enerji verimliliği en yüksek ve çevre dostu havalimanlarından biri olma yolunda önemli adımlar atan YDA Dalaman Havalimanı’nda, güneş enerji santrali ilk fazı 45.000 m² çelik yapıdan oluşan  proje alanı üzerine  15.000 adet güneş paneli  kurulumu tamamlandı.   

Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı

Gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefleri doğrultusunda yapılan terminal binası çatısı üzerine kurulu dünyadaki en büyük güneş enerji santrali projesini tamamladıklarını açıklayan YDA Dalaman Havalimanı CEO’su Yiğit Laçin, "Güneş enerji santrali projesi ile ilk etapta, havalimanının  yıllık enerji ihtiyacının yüzde 55'inden fazlasını güneş enerjisi ile karşılamayı hedefliyoruz. Günün her saati elektrik enerjisine ihtiyaç duyan ve gerçek anlamda yaşayan bir yapı olan havalimanımızda hayata geçirdiğimiz doğa dostu projemiz ile yılda yaklaşık 3000 hanenin elektrik enerjisi talebine eşdeğer olan 8.250 kW DC kurulu güce sahip olacağız. Havalimanı terminal binası çatısı üzerine kurulu dünyadaki en büyük GES projesine ülkemiz adına imza atmaktan büyük gurur duyuyoruz.” dedi.

Uluslararası Yolcu Bakımından En Yoğun 5. Havalimanı 

Dalaman Havalimanının Türk Riviera’sında 1100 km’den daha uzun bir sahil şeridine hizmet verdiğinin altını çizen Laçin: "Havalimanımız, Dalaman, Fethiye, Ölüdeniz, Dalyan Marmaris ve Kaş gibi önemli turizm bölgelerine yakınlığı nedeniyle Türkiye'nin en yoğun 6. ve uluslararası yolcu bakımından en yoğun 5. havalimanı olmasıyla öne çıkıyor.  2023 yılında 5,2 milyon yolcuya hizmet vererek önemli bir başarı elde ettik. Önümüzdeki yıllarda da inovasyon destekli, mümkün olan en kaliteli ve stressiz müşteri deneyimini sunarken, güvenli, emniyetli ve sürdürülebilir havalimanı operasyonumuzu sürdürmeye devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu. 

Havalimanının Tamamında Elektrikli Araçlar Kullanılıyor 

YDA Dalaman Havalimanı’nın Türkiye'nin en yeşil havalimanlarından biri olmak hedefi doğrultusunda pek çok farklı proje hayata geçirdiklerine değinen Laçin yapılan çalışmalardan bahsetti; “Uçak emisyonlarının azaltılması için APU'ların daha az kullanılmasına ve ihtiyaç duyulmadığında kapatılmasına olanak sağlayacak anlaşmaların yapılması için havayolları ve yer hizmetleri şirketleri ile çalışmalara başladık. Havalimanındaki aydınlatmalarını tamamen değiştirerek LED aydınlatmaya geçtik, bu sayede elektrik tüketimini azalttık. Ayrıca , havalimanı apronunda operasyonlar için kullanılan ve havalimanı yöneticilerinin kullandığı araçları elektrikli araçlar ile değiştirdik. Havalimanları için kurumsal olarak onaylanmış tek küresel karbon yönetimi sertifikasyon programı olan Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) programına girerek direkt olarak Seviye 2 “Azaltma” akreditasyonunu aldık. Gereksiz enerji kullanımını azaltmak için sensör tabanlı kontrol sistemi kurarak terminalin belirli alanlarında herhangi bir hareket olmadığında ısıtma, iklimlendirme, aydınlatma gibi birden fazla sistemin havalimanı personeli tarafından otomatik veya manuel olarak kapatılmasını sağlıyoruz. Kâğıt israfını azaltmak ve teması minimuma indirmek amacıyla, yolcularımızdan gelen öneri ve şikayetleri toplamak amacıyla QR kod kullanımına geçtik. Sürdürülebilirlik ile ilgili hedeflerimiz doğrultusunda bunlar gibi pek çok çalışmalarımızı bundan sonra da devam ettirerek, yeşil enerjiye dönüşüm için üzerimize düşeni yapacağız.”.