American Airlines, De-icing Sezonuna Hazırlanıyor American Airlines, De-icing Sezonuna Hazırlanıyor

COMAC, Çin'in dünya semalarındaki Airbus/Boeing ikilisinin hakimiyetini kırma konusundaki iddiasını ortaya koymaya devam ediyor.
 

Çin tarafından tasarlanan ve üretilen ilk tek koridorlu kısa/orta mesafeli uçak olan C919 ile doğrudan son derece popüler A320 ve 737 MAX'i hedef almıştı.

Comac şimdi de birkaç yıldır A350 veya 777X'e, yani uzun mesafeli ağır gövdeli uçaklara rakip olması için C929'u geliştirmeye çalışıyor.

Çin Ticari Uçak Şirketi (COMAC) Başkan Yardımcısı Qi Şuefeng, bu ay başında Pekin'de düzenlenen bir ulaştırma konferansında yaptığı açıklamada, "C929 ayrıntılı tasarım aşamasına girdi" dedi.

Çin İnternet Bilgi Merkezi sitesinde yayınlanan bir basın açıklamasında, "C929'un Çin'de üretilecek ilk kıtalararası jet olduğu ve 250 ila 350 koltuk kapasitesine ve 12 bin kilometre menzile sahip olacağı” belirtiliyor.

C919'un baş tasarımcısı Vu Guangui, C929'un karbon emisyonlarının eski modellere kıyasla yüzde 60 oranında azaltılacağını söyledi.

Ancak Rusya ile birlikte geliştirilen uçağın orijinal projesinin gömüldüğü anlaşılıyor.

CR929 olarak adlandırılan C929'un başlangıçta Çin ve Rusya arasında ortak bir proje olarak tasarlandığı bildirilmişti.

Çinli uzmanlar, isim değişikliğinin C929 yolcu uçağının artık Çin tarafından bağımsız olarak geliştirildiği ve Rusya'nın sadece sistem ve teknoloji sağlayıcısı olarak katıldığı gerçeğini yansıttığını belirtiyor.

COMAC, 2017 yılında Rusya'nın United Aircraft Corporation (UAC) şirketiyle bu yönde bir ortaklık anlaşması imzalamıştı. Hatta Paris Havacılık Fuarında bir maket bile sergilenmişti.

Ancak Ukrayna'nın işgalinin ardından Rus endüstrisine yönelik küresel yaptırımların Çin'i tek başına hareket etmeye ittiği söyleniyor. COMAC, birkaç yıl daha çalışma gerektirecek olan C929 projesi için bir zaman çizelgesi vermedi.

Bununla birlikte, devlete ait şirketin C919 orta mesafeli jetinin Airbus ve Boeing için yarattığı tehdit gittikçe güçleniyor. 

C919, Avrupa ve ABD’de ruhsatlı olmadığı için Çin ve birkaç ülkeyle hâlâ sınırlı olsa da yerel havayollarının cömert siparişlerinden faydalanarak zemin kazanmaya devam ediyor.

China Eastern Airlines, eylül ayında, 100 uçaklık bir sipariş verdiğini açıklayarak, Airbus ve Boeing'in pazarın yüzde 98'ini paylaştığı Çin semalarında C919’u rakip olarak bu yapımcıların karşısına dikti.

Çin, havayolu şirketlerinin çok büyük siparişler vermesiyle uçak üreticileri için stratejik bir pazar haline geldi. Ülke şu anda küresel hava trafiğinin yüzde 20'sini oluşturuyor ve bu oran her yıl yüzde 5'ten fazla artıyor.

Kaynak: HABER GLOBAL