Çin'in havacılık devi United Aircraft Corporation, dünyanın ilk 6 tonluk üstü açılır insansız hava aracını (İHA) ürettiğini duyurdu. Wuhu Havacılık Endüstri Parkı'nda tanıtılan ve adı Lanying R6000 olan bu dönüştürülebilir drone, şirket tarafından bağımsız olarak geliştirilen en ileri teknolojiye sahip uçak sınıfı insansız hava aracı olarak tanımlanıyor.

Lanying R6000, hem insanlı hem de insansız operasyonları destekleyerek uluslararası alanda uzun mesafeli uçuşlar gerçekleştirebiliyor. Maksimum kalkış ağırlığı 6 ton, yük kapasitesi 2 ton olan drone, 10 yolcu taşıyabiliyor ve 4 kilometre uçuş menziline sahip. Saatte 550 km hızla seyir yapabilen Lanying R6000, 7620 metre yüksekliğe kadar uçabiliyor.

Sektör uzmanları, Lanying R6000’in taşımacılık, lojistik, acil müdahale ve ulusal savunma gibi alanlarda devrim yaratabileceğini belirtiyor. Drone, dikey kalkış ve iniş yetenekleriyle helikopterleri andırırken, gelişmiş pervane konfigürasyonu sayesinde uçaklara kıyasla yüksek hızda daha etkili bir şekilde hareket edebiliyor. Ancak bu ileri teknolojinin üretimi oldukça karmaşık olup, montaj sürecinde hata payı çok düşük.

Tanıtımın yapıldığı Wuhu United Aircraft, Çin’in stratejik üretim ve teknoloji merkezi olarak öne çıkıyor. Wuhu United Aircraft yetkilileri, bu bölgedeki entegre madencilik ve işleme işletmelerinin, araştırma ve geliştirme maliyetlerini düşürürken teknolojik yenilikleri de hızlandırdığını ifade etti.

"Havalimanı bölgeye büyük katkı sağlayacak" "Havalimanı bölgeye büyük katkı sağlayacak"

2024 yazında gerçekleştirilen ilk test uçuşunda, Lanying R6000’in tüm sistemlerinin sorunsuz çalıştığı raporlandı. Ancak drone’un resmi çıkış tarihi henüz açıklanmadı.