Çin'in AG600 büyük amfibi uçağı, ilk sertifikasyon uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi. Uçuş testi, Çin'in kuzeybatısındaki Shaanxi Eyaleti'nde bulunan bir sivil uçak test merkezinde yapıldı.

Bu kritik test, uçağın hava hızı kalibrasyonu, performansı ve güvenliğini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Çin Sivil Havacılık Otoritesi'nden uzman bir ekip, uçuş testini yakından izledi.

Çin Havacılık Endüstrisi Şirketi (AVIC) tarafından geliştirilen AG600, dört Dongan WJ-6 turboprop motoruyla güçlendirildi. Uçak, 12 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahip olup, 50 yolcu taşıyabiliyor.

THY'nin uçtuğu Melbourne Havalimanı'na yeni pist yapılacak THY'nin uçtuğu Melbourne Havalimanı'na yeni pist yapılacak

AG600, büyüklüğüyle dikkat çekiyor ve şu anda operasyonel olan en büyük amfibi uçak konumunda. Uçak, Boeing 737 veya Airbus A320 gibi dar gövdeli yolcu uçaklarıyla boyut olarak karşılaştırılabilir.

AG600'ün ilk kalkışı 24 Aralık 2017'de gerçekleşti, ardından 2018'de Zhanghe Barajı'ndan bir başka başarılı uçuş daha yapıldı. AVIC, Haziran 2024'te AG600'ün düşük oranlı seri üretimine başladı. Bu gelişmeler, Çin'in havacılık endüstrisinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.