Çin'in, Güney Çin Denizi'nde kıyıdaş ülkelerle yaşadığı egemenlik ihtilaflarının bulunduğu bölgede iki uçak gemisi ile tatbikat yaptığı bildirildi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'ndan yapılan açıklamada, Liaoning ve Shandong uçak gemilerinin, harp filolarıyla birlikte bölgede "uçak gemisi formasyon tatbikatı" gerçekleştirdiği duyuruldu.

Donanma tarafından yayımlanan fotoğraflarda, iki uçak gemisine aralarında muhripler, firkateynler ve ikmal gemilerinin de yer aldığı en az 11 geminin eşlik ettiği ve çok sayıda J-15 savaş uçağının kalkış ve uçuş yaptığı gözlemlendi. Bu tatbikat, Çin’in iki uçak gemisini bir arada kullanarak ortak harp formasyonu oluşturduğu ilk askeri tatbikat olarak kaydedildi.

Forte Teknoloji'den Dünya Bankası Destekli Eğitim Projesi Forte Teknoloji'den Dünya Bankası Destekli Eğitim Projesi

Aktif olarak Liaoning ve Şandong uçak gemilerini kullanan Çin, üçüncü uçak gemisi olan Fucien'i 2022 yılında suya indirmişti. Yeni nesil ve elektronik katapult sistemiyle donatılmış olan Fucien, 1 Mayıs 2024'te deneme seyirlerine başlamıştı.

Güney Çin Denizi'nde Egemenlik İhtilafları Devam Ediyor

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandıkları İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana egemenlik anlaşmazlıklarının odağında yer alıyor. Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritada Güney Çin Denizi'nin yaklaşık yüzde 80’i üzerinde hak iddia etmiş, bölgenin zengin yer altı kaynaklarına sahip olması nedeniyle Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bölge üzerinde hak taleplerinde bulunmuştu.

Çin'in, ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesi ve askeri varlığının yanı sıra sivil gemi filolarıyla da bölgede güç göstermesi, kıyıdaş ülkeler kadar ABD'nin de tepkisine neden oluyor. 2016'da Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler’in başvurusunu değerlendirerek Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik iddialarının yasal olmadığını hükmetmişti. Ancak Çin, mahkeme kararını tanımayarak bölgedeki varlığını sürdürmeye devam ediyor.