Çin, yeşil havacılık üretimine ilişkin 2035 yılına kadar olan dönem için ilk resmi politika rehber belgesini yayınladı. Planda hem 2025 yılına kadar kısa vadeli hedefler hem de 2035 yılına kadar uzun vadeli hedefler özetleniyor.

Acil hedefler
Kısa vadeli hedefler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sivil havacılık imalat endüstrisindeki tüm güncel sıcak konuları içermektedir:


1. Çin'de üretilen sivil uçaklarda sürdürülebilir havacılık yakıtlarının ( SAF ) kullanımının gösterilmesi.
2. Elektrikli genel havacılık uçaklarının ticarileştirilmesi .
3. Elektrikli dikey kalkış ve iniş uçaklarının ( eVTOL ) pilot operasyonları.
4. Hidrojenle çalışan uçaklara yönelik temel teknolojilerin fizibilite doğrulaması .


2035'e yönelik uzun vadeli hedefler daha da iddialı; bunlardan en önemlisi, C919 ve onun C929 ( Rusya'nın çekilmesinden önce CR929 ) gibi halefleri gibi yurt içinde üretilen büyük sivil uçakların dünya standardına ulaşmasını sağlamak. çevresel performans ve geliştirmede ana akım olarak yeni enerji uçakları oluşturmak.


Hedef dönemin 2035 olarak belirlenmesinin nedeni öncelikle geçen yıl düzenlenen Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi'nde Çin'in ulusal kalkınma hedeflerine yönelik iki önemli kilometre taşının belirlenmiş olmasıdır: 2035 ve bu yüzyılın ortası.


Bu kılavuz belge, Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır ve diğer üç ilgili ulusal düzenleyici otoritenin ortak imzasını taşımaktadır: Çin Sivil Havacılık İdaresi (CAAC), Maliye Bakanlığı ve Bilim ve Teknoloji Bakanlığı .

Şu anki Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı bakanı Jin Zhuanglong'un daha önce Çin'in ana sivil havacılık üretim şirketi olan Çin Ticari Uçak Şirketi'nin (COMAC) başkanı olduğunu belirtmekte fayda var .


Sektör genelinde bağlılık
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Eylül 2020 gibi erken bir tarihte, 75. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Genel Toplantısı sırasında Çin'in karbon emisyonlarının 2030'dan önce zirveye ulaşacağını ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşacağını dünyaya taahhüt etmişti.

Araştırmalar sivil havacılık sektörünün insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğine yaklaşık %3,5 oranında katkı sağladığını gösteriyor. Sivil havacılık üretimi, sivil havacılık endüstrisinin yukarı ve aşağı yönünde önemli bir karbon emisyonu kaynağıdır. Bu nedenle sivil havacılık üretimine yönelik bunun gibi bir sürdürülebilirlik kılavuzu hayati önem taşıyor.


Uluslararası işbirliği
Çin'in sivil uçak imalat sanayinin çekirdek oyuncularından biri olan COMAC, uzun süredir "Yeşil COMAC" konseptini desteklemektedir. Şu an itibarıyla COMAC, Boeing ile sürdürülebilir yakıtlar ve malzemelerle ilgili bir dizi anlaşma imzaladı ancak mevcut sivil uçak platformlarında elektrik veya hidrojenle çalışan uygulamalara yönelik testler yapmadı.

Bu arada, iki endüstri devi Boeing ve Airbus, yeşil ve sürdürülebilir kalkınma konusunda zaten birkaç yıllık deneyime sahip. Boeing, ecoDemostator programını 2012 yılında başlattı ve o tarihten bu yana 11 uçak, program için uçan test ortamı olarak hizmet verdi. Boeing'in web sitesine göre, en son ecoDemostator , havacılığı daha güvenli ve daha sürdürülebilir hale getirebilecek 19 projeyi test edecek olan Boeing'e ait bir 777-200ER'dir .


Airbus, 2020 yılında ZEROe programını açıkladı ve şu anda 4 adet kavramsal uçak tasarımına sahip. Airbus'ın hedefi, 2035 yılına kadar dünyanın ilk hidrojenle çalışan ticari uçağını piyasaya sürmek.

Airbus'ın eski CTO'su Paul Eremenko'nun Amerika Birleşik Devletleri'nde Universal Hydrogen adında bir startup şirketi kurduğunu belirtmekte fayda var . Bu şirket kendini hidrojenle çalışan ticari uçak geliştirmeye adamıştır ve platform olarak ATR-72-600'ü seçmiştir . İlk uçuşunu bu yılın Mart ayında başarıyla tamamladı.