C-160, 1960’lı ve 70’li yıllarda Avrupa’nın en önemli askeri uçak projelerinden biriydi. Çift motorlu uçak, Almanya ve Fransa tarafından tasarlanmış, kullanıcıları arasında Türk Hava Kuvvetleri de katılmıştı.

Türk Hava Yolları, seyahat seti konseptini yeniledi Türk Hava Yolları, seyahat seti konseptini yeniledi


Aradan geçen uzun yılların ardından C-160’lar yavaş yavaş gökyüzündeki askeri görevlerinden emekli oluyor.

Bu uçakları ikinci el olarak satışa çıkartan Almanya, 3 adet C-160’ı Avustralya merkezli Warnervale’den Wieland Aviation Group Ltd. satın aldı. Bu şirket, uçakları yangın söndürme görevlerinde kullanılması için özel bir proje hazırladı.

Gökyüzüne yeniden dönecek uçak özel olarak boyanarak sivil tescile geçti.


Üç uçak Avustralya’da
Warnervale’den Wieland Aviation Group Ltd, ilm uçağı Almanya’da Kiel’de teslim aldıktan sonra uzun bir uçuşun ardından Avustralya’ya ulaştı. Bunu eylül ayında ikinci uçak izledi. Üç numaralı C-160’ın ise kısa sürede teslim edilerek yeni yuvasına gitmesi bekleniyor.

Satılan uçaklar, 1970’lerin başında imal edilen 50+55 (seri numarası D77), 50+83 (D120) ve 50+88 (D125). Şu andaki sivil tescilleri ise VH-TIT (D77), VH-RPR (D120) ve VH-RPQ (D125).

Almanya emekli ettiği 3 C-160 Transall’ı Avustralya’ya sattı


12 ton kapasiteli
Henüz Wieland Aviation Group Ltd uçakları nasıl bir modifikasyondan geçirip yangın söndürmede kullanılacağı konusunda açıklama yapmadı. Ancak Alman Hava Kuvvetleri, 1980’li yıllarda C-160’ları gövde içine takılan 12 tonluk yangın söndürme sistemi ile kullanmıştı.

Özel depoya yüklenen yangın söndürme sıvısı, kargo kapağı açılarak yangın bölgesine püskürtülüyordu. Ancak dalış ve yükseliş sırasında uçaklara binen yük nedeniyle bir süre sonra bu görevden vazgeçildi.

500 hava araçlık filo
Avustralya’da her yıl devlet 500 civarında hava aracı kiralayarak yangınlarla mücadele ediyor. Geniş topraklara sahip Avustralya’nın en büyük çevre sorunlarının başında da orman yangınları geliyor.