Antalya Turizmde ve Yolcu Trafiğinde Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı Antalya Turizmde ve Yolcu Trafiğinde Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı

İspanya, online rezervasyon platformu Booking'e, rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 413 milyon euro (14 milyar 814 milyon lira) ceza verdi. İspanya'nın anti-tekel gözlemcisi CNMC, Booking'in pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirterek, haksız koşullar ve rakipleri kısıtlama nedeniyle bu cezayı uyguladı.

CNMC'nin yaptığı soruşturma, Booking'in İspanya'da otellere yönelik online rezervasyonların yüzde 70 ila yüzde 90'ını kontrol ettiğini ortaya koydu. Bu soruşturma, İspanyol Otel Yöneticileri Birliği ve Madrid Bölgesel Oteller Birliği'nin şikayetleri üzerine Ekim 2022'de başlatılmıştı. CNMC, Booking'in son beş yılda pazardaki hakimiyetini kötüye kullanarak otellere adil olmayan şartlar dayattığını ve bu durumun rakip seyahat acenteleri için rekabeti zorlaştırdığını belirledi.

Soruşturma sonucunda CNMC, Booking'in otellere, kendi web sitelerinde odalarını Booking'de sunulan fiyattan daha düşük bir fiyatla sunmalarını engelleyen adil olmayan fiyat hükmü uyguladığını tespit etti. Ayrıca, platformun otel fiyatlarını tek taraflı olarak düşürme hakkını saklı tuttuğu ve otellerin daha yüksek komisyon ücretleri ödemeleri veya bazı odalarını indirimli olarak sunmaları karşılığında sıralamadaki konumlarını iyileştirmelerine olanak tanıyan bir dizi abonelik ürünü sunduğu belirtildi. Bu durumun, platformun otellere sağladığı değer konusunda şeffaflık eksikliği yarattığı ifade edildi.

CNMC, Şubat ayında Booking'e 486 milyon dolar tutarında geçici bir ceza uygulamayı planladığını açıklamıştı. Kararın önümüzdeki birkaç ay içinde netleşmesi bekleniyor. CNMC, Booking.com'un otellere ve diğer konaklama sağlayıcılarına dayattığı koşulların rekabeti sınırladığı sonucuna vardı.