Boeing, F-15EX Eagle II ve F/A-18E/F Super Hornet savaş uçaklarının uçuş kontrol bilgisayarlarını (FCC) yükseltmek için BAE Systems’ı seçti.

Bu uçakların uçuş kontrol bilgisayarlarının orijinal üreticisi olan BAE Systems, donanım ve yazılımı modernize ederek işlem gücünü artırmayı, siber güvenliği geliştirmeyi ve olası eskime sorunlarını çözmeyi hedefliyor. Bu yükseltme, bu uçakların gelecekteki sürdürülebilirliği ve operasyonel hazırlığını sağlamak için tasarlandı. Ayrıca, F/A-18E/F Super Hornet’in uçuş kontrol bilgisayarı ek bir işlemci ile desteklenecek.

BAE Systems'ın Askeri Uçak Sistemleri Kıdemli Direktörü Corin Beck, “BAE Systems, yüksek güvenilirlikli kontrol sistemlerinde liderdir ve bu yükseltme, müşterilerimize yeni nesil çözümler sunma taahhüdümüzü yansıtmaktadır. Gelişmiş uçuş kritik çözümümüz, bu platformların şimdi ve gelecekte filo hazırlığını sürdürecek ve aynı zamanda uçakların yeni fonksiyonları entegre etme yeteneğini destekleyecektir” dedi.

Uçuş kontrol bilgisayarları, pilot girişlerini işleyerek uçak hareketlerini izler ve kontrol yüzeylerini hareket ettiren aktüatörlere komutlar iletir. Dört kat yedeklemeli fly-by-wire uçuş kontrol sistemleri (FCS), pilotların zorlu koşullar ve yük konfigürasyonları altında kontrollü operasyonu sürdürme yeteneğini artırır.

Genç Mühendisler Model Uydu Yarışmasında Zirveye Çıkıyor Genç Mühendisler Model Uydu Yarışmasında Zirveye Çıkıyor

Şirketin açıklamasına göre, uçuş kontrol sistemi, bir arıza veya savaş hasarı durumunda kendini yeniden yapılandırabilir, kalan kontrol yüzeylerini nasıl kullanacağını adapte ederek kontrolü sürdürür ve pilotların görev yürütmeye odaklanmasını sağlar.

BAE Systems, bu yükseltmeyi New York'un Endicott şehrindeki mühendislik ve üretim tesisinde gerçekleştirecek.