Amerikalı uçak üreticisi Boeing, geçen hafta Cuma günü Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) için geliştirilen ilk E-7 Wedgetail uçağının ilk uçuşunu başarıyla tamamladı. Bu uçak, RAF’a gelişmiş Havadan Erken Uyarı ve Kontrol (AEW&C) yetenekleri kazandıracak. Ticari bir 737 NG uçağının büyük ölçüde modifiye edilmiş hali olan E-7 Wedgetail, İskoçya’daki RAF Lossiemouth üssünde konuşlandırılacak. Burada, Boeing'in yerel tedarikçileri ve müteahhitleri, uçağın hizmete girmesi için gerekli altyapıyı tamamlamak üzere çalışmalarına devam ediyor.

İlk uçuş, uçağın yalnızca işlevselliğini test etmeyi amaçladı ve bu süreç başarıyla sonuçlandı. Boeing E-7 program yöneticisi Stu Voboril, "Bu güvenli ve sistematik Fonksiyonel Kontrol Uçuşu, Boeing ve RAF için önemli bir adım. Ekibimiz, E-7'nin vaat ettiğimiz güvenliği, kalitesi ve yetenekleri sağlamasını sağlama konusunda kararlıdır" dedi.

E-7 Wedgetail Programı ve Gecikmeler

RAF'in E-7 Wedgetail programı, başlangıçta planlanandan gecikmeli ilerliyor. RAF, başlangıçta beş uçak almayı hedeflerken, mevcut bütçe ile yalnızca üç uçak teslim alacak. Programın toplam maliyeti ise 1.90 milyar sterlini aşıyor. RAF, eksik uçaklara rağmen, Northrop Grumman Multi-role Electronically Scanned Array (MESA) radarlarını beş adet teslim alacak ve bu sayede her zaman bir E-7 Wedgetail uçağını görevde tutmayı hedefliyor.

‘Rus ordusu Ukrayna birliklerinin Sumi'deki geçici konuşlanma noktasına saldırı düzenledi’ ‘Rus ordusu Ukrayna birliklerinin Sumi'deki geçici konuşlanma noktasına saldırı düzenledi’

Diğer Ülkelerde Yaşanan Sorunlar

Boeing’in E-7 Wedgetail programı, diğer ülkelerde de gecikmeler ve teknik zorluklarla karşılaştı. Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri, radar ve kritik görev sistemleri entegrasyonu gibi sorunlar yaşarken, Türkiye Hava Kuvvetleri de teslimat gecikmeleri ve operasyonel hazırlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Güney Kore Hava Kuvvetleri de radar ve iletişim sistemlerinde bazı teknik aksaklıklar yaşadı ve bu sistemler daha fazla test ve modifikasyon gerektirdi.

Yeni Uçağın Hizmete Girişi İçin Hazırlıklar

RAF Wedgetail Program Direktörü Group Captain Richard Osselton, ilk uçuşun önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "Bu başarı üzerine inşa etmeye devam edeceğiz ve uçağın hizmete girmesi için hazırlıklarımızı sürdüreceğiz" dedi. DE&S Hava Destek Direktörü Richard Murray ise bu ilk uçuşun program için büyük bir adım olduğunu ve ekiplerinin bu karmaşık görevi başarıyla ilerlettiğini ifade etti.

Boeing UK, İrlanda ve İskandinavya Başkanı Maria Laine de, Birleşik Krallık’ın ulusal güvenliği için bu kritik yeteneği teslim etmeye kararlı olduklarını belirtti.