Boeing Co. (NYSE:BA), toplam çalışanlarının %10'una denk gelen 17.000 kişilik küresel işgücünü azaltmaya hazırlanıyor. Şirket ayrıca 777X jetinin ilk teslimatını bir yıl ertelediğini duyurdu. Bu kararlar, havacılık devinin ABD Batı Kıyısı'ndaki 33.000 işçinin bir aylık grevinin etkisiyle üçüncü çeyrekte 5 milyar dolarlık bir zarar yaşamasının ardından geldi.

Embraer, ABD'deki Bakım Merkezini Genişletiyor Embraer, ABD'deki Bakım Merkezini Genişletiyor

CEO Kelly Ortberg, personele yaptığı açıklamada, grev nedeniyle 737 MAX, 767 ve 777 jetlerinin üretiminin durması karşısında şirketin finansmanını yönetmek için önemli bir küçülmenin gerekli olduğunu belirtti. Ortberg, "İşgücü seviyelerimizi finansal gerçekliğimize ve daha odaklı bir öncelikler setine uyumlu hale getirdik," dedi. İş kesintileri yöneticiler, müdürler ve diğer çalışanlar dahil olmak üzere şirketin çeşitli kademelerini etkileyecek.

Piyasa kapandıktan sonra Boeing hisseleri %1,1 düşüş yaşadı. Şirket, 23 Ekim'de açıklanacak üçüncü çeyrek kazançlarında 17,8 milyar dolar gelir, hisse başına 9,97 dolar zarar ve 1,3 milyar dolar negatif işletme nakit akışı bekliyor. Bu rakamlar, LSEG verilerine göre analistlerin tahmin ettiği 3,8 milyar dolarlık negatif nakit yakımından daha olumlu.

Great Hill Capital'de bir sermaye yöneticisi, işten çıkarmaların grevdeki işçileri bir çözüm aramaya zorlayabileceğini öne sürdü. "Geçici olarak maaş alamayan grevdeki işçiler, kalıcı olarak maaş alamayan işsiz işçiler olmak istemezler," diyerek grevin daha fazla iş kaybını önlemek için bir hafta içinde sonuçlanabileceğini tahmin etti.

Grev, Boeing'in makine işçileri sendikasını iyi niyetle pazarlık yapmamakla suçlayan bir haksız işgücü uygulaması şikayeti dosyalamasına neden oldu. İş durmasının Boeing'e ayda 1 milyar dolara mal olduğu tahmin ediliyor ve şirketin yatırım yapılabilir kredi notunu etkileyebileceğine dair endişeler var.

Ortberg ayrıca müşterilere, 777X'in beklenen ilk teslimatının şimdi 2026'da gerçekleşmesinin beklendiğini, geliştirme zorlukları, uçuş testlerinde duraklamalar ve grevin katkıda bulunan faktörler olduğunu belirtti. 777X zaten sertifikasyon sorunlarıyla karşılaşmış ve lansmanı ertelenmişti. Ek olarak, Boeing kalan 29 siparişi tamamladıktan sonra 2027'de 767 kargo programını sonlandırmayı, KC-46A Tanker üretimini ise sürdürmeyi planlıyor.

İş kesintilerine yanıt olarak Boeing, Eylül ayında duyurulan maaşlı çalışanlar için ücretsiz izin programını sonlandıracak. 13 Eylül'de başlayan grevden önce şirket, Ocak ayında yaşanan uçuş sırasında panel kopması olayının ardından ortaya çıkan güvenlik eksiklikleri ve ABD düzenleyicilerinin üretim kısıtlamaları nedeniyle zaten finansal baskı altındaydı.

Boeing şu anda Texas'ta bir mahkeme sürecinde, bir hakimin Adalet Bakanlığı ile yapılan anlaşmanın bir parçası olarak şirketin dolandırıcılık suçlamalarını kabul eden suçlamasını kabul edip etmeyeceğine karar verecek. Anlaşma, 487,2 milyon dolara kadar para cezası, güvenlik iyileştirmelerine en az 455 milyon dolar harcama taahhüdü ve bağımsız gözetim altında üç yıllık mahkeme denetimli deneme süresi içeriyor.

Federal bir denetim kurumu yakın zamanda Federal Havacılık İdaresi'nin Boeing'in üretimi üzerindeki denetimini etkisiz olarak eleştirdi. Bu arada şirket, hisse senedi satışları veya sermaye benzeri menkul kıymetler yoluyla yaklaşık 10 milyar dolar toplamak için sermaye artırma seçeneklerini araştırıyor. Boeing, yaklaşık 60 milyar dolar borçla mücadele ediyor ve 2024'ün ilk yarısı için 7 milyar dolardan fazla işletme nakit akışı kaybı bildirdi.

Analistler, Boeing'in kredi notlarını korumak için 10 milyar ila 15 milyar dolar arasında bir miktar güvence altına alması gerekebileceğine inanıyor; şu anda notları çöp seviyesinin bir adım üzerinde. Running Point Capital Advisors'da bir ortak, Boeing'in azalan nakit ve kredi rezervleri ile yönetim hatası geçmişini işaret ederek, ertelenen 777X teslimatı ve işgücü kesintileri duyurusunun şaşırtıcı olmadığını belirtti.