Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Olimpos Antik Kenti için ziyaretçi yönetim planı hazırlayacaklarını açıkladı.

Olimpos ve Phaselis antik kentlerinde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarihi mirasa daha iyi sahip çıkabilmek için ziyaretçi yönetim planı hazırladıklarını ve söz konusu planın yakında devreye alınacağını söyledi.

Bazı günler 10 binden fazla ziyaretçi alıyor

Phaselis Antik Kenti'nin turizmi 12 aya yayma amacıyla 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamına alındığını kaydeden Ersoy: “Bölgede kazı faaliyetlerini artırmış durumdayız. Tabi Phaselis'in kendine ait bazı özellikleri var. Kazı çalışması ve ziyaret aynı anda gerçekleşiyor. Bu bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Özellikle bayram günlerinde veya sezonun yoğun olduğu hafta sonları. Bazı günler 10 binden fazla ziyaretçi oluyor" ifadelerini kullandı.

Araç park alanları antik kenti dışına çıkarılacak

Dışişleri'nden Lübnan uyarısı: "Ülkeyi terk edin!" Dışişleri'nden Lübnan uyarısı: "Ülkeyi terk edin!"

Kültürel mirasın yönetimi planı çerçevesince ziyaretçi yönetim planı hazırladıklarını açıklayan Bakan Ersoy antik kentte bazı alanların otoparka dönüştüğüne dikkat çekti. Ersoy “Şimdi alanın biraz daha dışında park alanları oluşturacağız ve araçların antik kentin bu kadar yakınına gelmesini engelleyeceğiz. Burası sadece yaya trafiğine uygun hale gelecek. Geçmiş yıllarda Bostanlık ve Alacasu koylarında vatandaşların duş alabilecekleri, tuvalet imkanı ve soyunma kabinlerinin olduğu küçük noktalar oluşturmuştuk. Bunda da amaç işte buradaki yoğunluğun yan koylara kaydırılmasıydı. Yani aslında deniz ihtiyaçlarının ören yerinin içinde değil de hemen yandaki koylarda karşılanması. Ne vatandaş deniz keyfinden vazgeçsin, ne bizim arkeoloji ekibimiz çalışmalarından vazgeçsin. İkisi beraber yürütülen bir çalışma." diye konuştu.