İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle buluşan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, havalimanının yapım aşamasından günümüze uzanan gelişimini ve geleceğe yönelik hedefleri aktardı.
Havacılık sektöründe 20 yılı aşkın süredir gerek yurt içinde gerekse yurt dışında birçok önemli görevde bulunan Ersoy, Türkiye’de ve dünyada havacılığın geleceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy’un açıklamalarında öne çıkan ifadeler şöyle:
"İstanbul’un 3 kıtanın merkezinde yer almasının havacılık sektörü bakımından çok büyük değeri ve anlamı bulunuyor.
Son yıllarda küresel uçuş ağırlığının Asya ve Afrika’ya doğru kaymasıyla İstanbul, bir “hub” olarak biraz daha öne çıkmaya başladı.
İstanbul Sabiha Gökçen, ekonomik imkanlar sunan havayolu şirketlerinin de tercihiyle önemli bir aktarım merkezi haline geldi.
İstanbul’un ana uçuş noktalarına yakın olması ve farklı bağlantılarla eriştiği destinasyon sayısının çeşitlendirilebilmesi, havalimanımızın geleceğe dair çok güçlü potansiyelini işaret ediyor.
Dünya havacılık sektöründe agresif bir büyüme yaşanıyor. ISG’de de büyüme hızının çok yüksek olması bazı özel dönemlerde kapasiteyi zorlamakta. Buradaki tüm geliştirme noktalarını detaylı analiz ediyoruz.
Testleri süren 2.pistin aktif kullanımı ile birlikte havalimanı yerleşkesinde kapasite artırım ihtiyacı çok daha belirgin hale gelecek. Bu konuda havalimanımızda yetkili otoritelerin değerlendirmelerine göre adımlar atılacaktır.
Her gün on binlerce kişinin kullandığı bir tesisin alt yapısını tüm operasyonlar sürerken yenilemek çok zor bir çalışma. Yaklaşık 14 yıldır hizmet veren havalimanımızda ihtiyaç duyulan alanlardaki yenileme çalışmalarını etkin önlemlerle birlikte belirli bir noktaya getirdik. Konforu artırmaya yönelik çalışmalarımızı planlı şekilde sürdürüyoruz.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı diğer havalimanları gibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı değil. Düzenleme ve denetim sorumluluğu Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı altında yer alan HEAŞ tarafından yürütülüyor. Dolayısıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda karar süreçleri, bu statüsünden kaynaklı olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı havalimanlarından biraz daha farklıdır.
ISG’yi şehir içi ulaşım çeşitliliği ve merkezlere olan yakınlığıyla “Şehrin Havalimanı” olarak lanse ettik fakat bu söylemi artık “şehirlerin havalimanı” olarak değiştirme ihtiyacı doğdu. Konumu dolayısıyla İstanbul dışında 23 milyondan fazla insan, ISG'ye 2 saatlik ulaşım mesafesinde yaşamaktadır. Mega kent İstanbul dışında Gebze, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Bilecik, Yalova, Düzce de ISG’nin kapsamı alanındadır.
Şehir içinde metro ve otobüs hatlarının yanı sıra çevre illerle güçlü ulaşım bağlantıları bulunan ISG’nin daha kompakt olması - yani havalimanına vardıktan uçağa binene kadar geçen sürenin daha kısa olması; seyahati kolaylaştırması, zaman kazandırması gibi çok önemli avantajları bulunuyor.
ISG’nin bu avantajlarını geliştirerek İstanbul’u dünyanın ve Türkiye’nin farklı şehirlerine daha çok bağlantı ile bağlamayı, konforlu, kolay ve hızlı ulaşımın ana adresi haline getirmeyi hedefliyoruz.
Yerleşkede ihtiyaç duyulan kapasite artırım çalışmalarıyla birlikte İstanbul Sabiha Gökçen’in Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Asya ve Afrika’nın en büyük aktarma merkezlerinden biri haline gelmesi işten değil.
Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda pek çok etkenin üst üste gelmesi sonucu yaşanan yoğunluğun yükünü tüm ekiplerimizle birlikte büyük gayretle hafifletmeye çalıştık. ISG’de mevcut alanlarımızda görevli personel sayısını artırarak, güvenlik noktalarındaki cihaz sayımızı artırarak ve çeşitli optimizasyonları hayata geçirerek havalimanına girişten uçağa gidişe kadarki süreci kolaylaştırmak için çaba gösterdik.
Havalimanındaki yenileme ve optimizasyon çalışmalarımız, mevcut trafiği olumsuz etkilemeyecek şekilde planlanarak yürütülmektedir.
Mevcut terminal tesislerini geliştirmek için 24 projenin, yaklaşık 35 milyon euro yatırımla aşamalı olarak 2025 yılının ilk yarısında tamamlanması hedeflenmektedir.
Nisan ayında eski terminal binası önündeki 474 araç kapasiteli otopark kullanıma açıldı. Yaklaşık 7 milyon euro yatırımla kapasitenin yüzde 20 artırılması için çalışılıyor."
Rakamlarla ISG
-Türkiye'nin ikinci, Avrupa'nın dokuzuncu en yoğun havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen (ISG) Uluslararası Havalimanı, 2023 yılını 37,1 milyon yolcu rekoru ile tamamladı.
-Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe)’un açıkladığı Haziran 2024 hava trafik raporuna göre yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 artışla 19.835.915 kişiye ulaştı. ISG, ACI EUROPE’un yılda 25 milyon ila 40 milyon yolcu ağırlayan 'mega havalimanları' kategorisinde pandemi öncesine (2019 yılının ilk yarısı) kıyasla ilk yarıda yolcu trafiğinde yüzde 18,5 ile en yüksek artışı bildiren 2. havalimanı oldu. Bu yılın ilk 7 ayında ISG toplam 23.5 milyon yolcuyu misafir etti (Dış hat: 12.2 m (%52), İç hat : 11.3m (%48)).
-ISG, 40 iç hat ve 125 dış hat bağlantısı ile toplam 165 destinasyonu İstanbul ile bağlıyor.
47 hava yolu şirketiyle 55 ülkede 125 dış hat noktasına bağlantı sağlanıyor.
-Türkiye’nin en büyük 2. taşıyıcısı Pegasus Hava Yolları ve %100 THY iştiraki AJet’in ana üssü durumunda.