Bundeswehr, Rheinmetall'e 8,5 milyar euro değerinde rekor mühimmat siparişi verdi. Üretim Aşağı Saksonya'da gerçekleştirilecek ve mühimmatın büyük kısmı Ukrayna'ya gidecek.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı yeni tip "ALOS-4" gözlem uydusu fırlattı Japonya Uzay Araştırma Ajansı yeni tip "ALOS-4" gözlem uydusu fırlattı

Rheinmetall, Ukrayna’nın desteklenmesinde önemli bir rol oynayan bir silah şirketi olarak, Bundeswehr’den tarihinin en büyük siparişini aldı. Düsseldorf merkezli şirket, Bundeswehr’den 8,5 milyar euroya kadar topçu mühimmatı için çerçeve sözleşmesi imzaladığını duyurdu.

Temmuz 2023’ten bu yana yürürlükte olan çerçeve anlaşmasının maksimum değeri yaklaşık 1,3 milyar euro iken, bu rakam şimdi 7,2 milyar euro artırıldı. Sipariş edilen 155 milimetre kalibreli ve 40 kilometre menzilli mermilerin sayısı belirtilmedi ancak birkaç milyon olması bekleniyor. Üretim, ağırlıklı olarak Aşağı Saksonya’daki Unterlüß’te gerçekleştirilecek.

Bu mühimmatın büyük bir kısmı, Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’ya gönderilecek. Almanya, daha önce Ukrayna’ya mühimmat teslimatı yapmıştı ve gelecekte de teslimatların devam etmesi planlanıyor. Bundeswehr’in mühimmat depolarını doldurması amaçlanan bu siparişlerin teslimatlarına 2025’in başında başlanacak ve ilk dilimin 880 milyon euro değerinde olacağı bildirildi.

Çerçeve anlaşmasının ne kadar süre geçerli olacağı henüz net değil. Geçen yıl imzalanan anlaşmanın süresi altı yıldı. Rheinmetall, Almanya’nın en büyük silah üreticisi olup, aynı zamanda tanklar, askeri kamyonlar ve silahlar da üretmektedir.

Bu büyük sipariş, Rheinmetall’in sipariş defterlerini doldururken, Ukrayna’ya yönelik destek çabalarına da önemli bir katkı sağlayacak. Bundeswehr’in mühimmat stoklarını artırması ve Ukrayna’ya olan desteğini sürdürmesi, Avrupa’daki güvenlik dengeleri açısından da büyük önem taşıyor.