Federal Hükümet kaynaklarına göre, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, ülkeye geçerli bir vizesi olmadan giriş yapanların sayısını azaltmak amacıyla tüm kara sınırlarında pasaport kontrolü yapılması için harekete geçti.

Bakan Faeser’in bu planını Pazartesi günü kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Reuters’e konuşan bir hükümet yetkilisi, planın sadece göçü kontrol etmekle kalmayıp, aynı zamanda İslami aşırılık ve sınır ötesi suçları engelleyerek Almanya’nın iç güvenliğini de güçlendireceğini belirtti. İçişleri Bakanı, planla ilgili olarak Avrupa Komisyonu’nu da bilgilendirdi.

Schengen Bölgesi ve Almanya’nın Komşuları

Almanya’nın Hollanda da dahil olmak üzere tüm komşuları Schengen bölgesinin bir parçası. Schengen bölgesi normalde insanlar arasında sınır kontrolleri olmaksızın serbest seyahati mümkün kılıyor. Ancak Almanya, göç akışlarını kontrol altına almak amacıyla geçen yıl Ekim ayında İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile sınırlarında bazı geçici kontrolleri yeniden başlatmıştı. Bu kontroller birçok kez uzatıldı ve halen bazı sınır kapılarında uygulanıyor. 2015 yılından bu yana Avusturya ile bazı sınır kapılarında da geçici kontroller sürdürülüyor. Ayrıca, Almanya’da bu yıl düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında da ülkenin tüm sınırlarında geçici kontroller yapılmıştı.

Sağlık turizminde hedef 5 milyon sağlık turisti Sağlık turizminde hedef 5 milyon sağlık turisti

AB Mevzuatı ve Uyum Tartışmaları

Hükümet yetkilileri, Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Liberallerden oluşan koalisyonun göç konusundaki bu planlarının AB mevzuatına uygun olduğunu savunuyor. Ancak Avrupa Komisyonu’nun Almanya’nın bu önerisine nasıl yanıt vereceği henüz belli değil. Avrupa Birliği, daha önceki açıklamalarında, Schengen bölgesi içindeki sınır kontrollerinin yalnızca geçici ve istisnai durumlarda uygulanması gerektiğini vurgulamıştı. Almanya’da Hristiyan Demokrat muhalefet (CDU/CSU) uzun süredir daha sıkı sınır kontrolleri çağrısı yapıyordu.

Mevcut düzenlemelere göre, sığınmacıların Almanya sınırlarına girişleri yalnızca belirli koşullar altında, örneğin giriş yasağı bulunanlar veya iltica başvurusu yapmaktan kaçınanlar gibi durumlarda reddediliyor. (Panoroma)