Yapılan bir ankete göre Almanların iklim krizi sebebiyle uçakla seyahat etme oranı düşüşe geçti.

Yakın tarihli bir McKinsey anketi, dünya çapında gezginler arasında iklim değişikliğine ilişkin endişelerin arttığını gösteriyor. 400'ü Almanya'da olmak üzere 13 pazarda ankete katılan 5.500'den fazla kişinin yüzde 58'i, bir önceki yıla göre dört puanlık bir artışla "çok endişeli". Endişe özellikle Almanya'da önemli ölçüde arttı: Ankete katılan Almanların yüzde 61'i, yüzde on ikilik bir artışla "çok endişeli" olduklarını söyledi.

Ankete katılanların yüzde 32'si için CO2 emisyonları, bir önceki yıla göre yüzde yedi puanlık bir artışla sürdürülebilir hava yolculuğu için en büyük zorluk. Ankete katılanların yüzde 74'ü, daha yüksek ücretlere yol açsa bile, havayollarından kaynaklanan CO2 emisyonlarını azaltmak için daha katı önlemler alınmasını destekliyor.

Almanya'da uçuş utancı keskin bir şekilde arttı
Özellikle Almanya'da uçak yolcuları arasında "uçuş utancı" olarak da bilinen vicdan azabı keskin bir şekilde arttı. 2019'da ankete katılanların yalnızca yüzde 23'ü vicdan azabı çektiğini söylerken, 2023'te bu oran yüzde 45 oldu. Sadece ABD'de bu değer daha da yüksek, yüzde 55. Öte yandan Japonya'da, uçarken iklim değişikliğiyle ilgili endişe önemli ölçüde daha düşük: sadece yüzde 15'i vicdan azabı çektiğini söylüyor.

Korona pandemisinin sona ermesinden bu yana, tüm yanıt verenlerin yüzde 45'i ve yanıt veren Almanların yüzde 40'ı şimdiden hava yolculuğunu azalttı. Hatta yüzde 37'si iklim değişikliği nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde altı puanlık bir artışla daha fazla azaltma yapmayı planlıyor. Bununla birlikte, havayolları uçmanın karbon emisyonlarını azaltacak olsaydı, yüzde 60'ı artık hava yolculuğunu azaltmak için bir neden görmezdi, bu bir önceki yıla göre yüzde 10'luk bir artışa denk geliyor.

Almanya'da diğer Avrupa ülkelerine kıyasla hava trafiği toparlanması oldukça yavaş ilerliyor. Bu durum özellikle iç hat uçuşları için geçerli. Avrupa'nın hava trafik kontrol otoritesi olan Eurocontrol, 2022 yılında Almanya'da iç hat uçuşlarının 2019'a göre üçte bir oranında azaldığını kaydetti.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, örneğin bazı rotalarda iç hat uçuşlarını yasaklayan Fransa'da bu düşüş sadece yüzde 15. İspanya ve İtalya ise neredeyse kriz öncesi seviyelere geri dönmüş durumda.

Almanya'da düşüş daha da belirgin hale geliyor, özellikle yolcu sayılarına bakıldığında. 2019 yılında Almanya içinde 15 milyon kişi uçakla seyahat ederken, geçen yıl bu sayı sadece dört milyondu.

Bir BDL tahminine göre, Almanya'daki hava trafiği bu yılın Ağustos ayından Ocak 2024'e kadar toparlanmaya devam edecek. Ancak bu, Ağustos 2019'dan Ocak 2020'ye kadar olan dönemde mevcut koltukların yalnızca yüzde 86'sına tekabül edecek.