Airbus, tedarik zincirindeki baskılar ve genel ekonomik durum nedeniyle 2024 yılında güvenli bir şekilde yol almak amacıyla bazı stratejik değişiklikler yapacak. Bu kapsamda, şirket içi bazı pozisyonların kapatılması da planlanıyor.

Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden biri olan Airbus, jet üretim hedeflerini kısmak zorunda kaldı. Şirket, 2024 ve sonrasında uçak üretim performansını artırmak adına maliyet kesintilerine gitmeyi planlıyor. Ayrıca, bazı işten çıkarmalar da yapılacak.

Airbus CEO'su Christian Scherer, çalışanlarına gönderdiği yazıda bazı pozisyonların kaldırılacağını duyurdu. Scherer, genel pozisyon sayısının sınırlandırılacağını belirterek, "geleneksel" bir işten çıkarma planlamadıklarını ifade etti. Maliyetlerin inceleneceğine dikkat çeken Scherer, şirket stratejisinde bir değişiklik olmayacağını da vurguladı.

Ryanair uçağının iniş sırasında lastiği patladı Ryanair uçağının iniş sırasında lastiği patladı

Airbus sözcüsü, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınsa da, bir performans iyileştirme planının masada olduğunu doğruladı. Sözcü, "Tedarik zincirindeki devam eden baskı ve genel karmaşık ekonomik durum göz önüne alındığında, çabalarımızı temel konulara yoğunlaştırmamız gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Kaynaklara göre Scherer, yazısında Boeing’in devam eden kurumsal ve endüstriyel krizinin Airbus’ın başlıca rakibini daha iyiye doğru değişmeye zorlayacağını öngördü. Ayrıca, Çin’in güçlü devlet desteğine ve büyük iç pazarına dikkat çekerek, bu alandaki rekabetin istikrarlı bir şekilde arttığını belirtti.

2024'ü Kurtarma Hedefi

Kaynaklar, Ocak ayında baş ticari yöneticilikten uçak üretim CEO’luğuna terfi eden Scherer’in son dönemdeki üretim sorunlarından birkaç önemli tedarikçiyi sorumlu tuttuğunu aktardı. Ancak, şirketin temel endüstriyel faaliyetlerinin de gerilediğini kabul ettiği biliniyor.

Geçtiğimiz ay Airbus, motor, iç mekan ve bazı aeroyapılardaki eksiklikler nedeniyle teslimat tahminlerini düşürürken, üretim artışını da yavaşlattı. Kaynaklar, üretimde planlanan artışlarla birlikte genel personel sayısının azaltılmasının, beyaz yakalı pozisyonlar ve bazı ikincil projeler üzerinde baskı yaratacağını ifade etti.