Belediye Başkanı Aras helikopter kazasıyla ilgili açıklama yaptı Belediye Başkanı Aras helikopter kazasıyla ilgili açıklama yaptı

Air Serbia, önceki gün yılın dört milyonuncu yolcusunu ağırlayarak, 1988 yılındaki JAT Yugoslav Airlines'in ardından ilk kez bu rakama ulaşmış oldu. Bu aynı zamanda Belgrad merkezli bir taşıyıcının elde ettiği en iyi üçüncü sonuç olarak kayıtlara geçti.

Air Serbia'nın CEO'su Jiri Marek, “Karşılaştığımız birçok zorluğa rağmen, 2013 yılındaki [yeniden markalaşma] tarihinden bu yana ilk kez bir yılda dört milyon yolcu taşımayı başardık. Bu sayı, yıl sonuna kadar daha da artacak ve biz de buna gurur duyuyoruz. Ulusal taşıyıcının 97 yıllık tarihine bakıldığında, yolcu trafiği 1987 ve 1988'de en yüksek seviyedeydi. Her iki durumda da dört milyonun üzerinde yolcu taşındı” dedi.

Air Serbia, bu sonucu 2023 boyunca ağını genişletme ve iş stratejisinin bir sonucu olarak gösterdi. Şirket, “Air Serbia'nın başarısı, destinasyon ağını genişletme, filoyu yenileme ve genişletme, kabin ve uçuş ekibini güçlendirme içeren dikkatle tasarlanmış bir iş stratejisinin sonucudur. 2023 yılında, ulusal havayolu 23 yeni destinasyon başlattı, bunlar arasında özellikle öne çıkan üçüncü uzun menzil destinasyonu olan ve ABD'deki ikinci destinasyonu olan Chicago yer alıyor. Sırbistan'ın ulusal taşıyıcısı, 2023 yılında yaklaşık 43.000 düzenli ve charter uçuş gerçekleştirdi. Gelecek yıl Air Serbia, filosunu ve destinasyon ağını daha da geliştirmeyi planlıyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Air Serbia'nın öncüsü olan JAT'in en yoğun yılı, 1987 yılında 4.531.000 yolcu ağırladığı yıldı. Bu rakamın 2.225.000'i iç hat yolcularından oluşuyordu. 1988 yılında JAT'in toplam yolcu sayısı %1'in biraz altında düşse de, düşüş sadece iç hatlardaki yolcu sayısındaki %6'lık azalmadan kaynaklanıyordu (2.109.000 yolcu). Diğer taraftan, Euro Akdeniz operasyonlarında (2.003.000 yolcu) ve uzun menzilli uçuşlarda (379.000 yolcu) rekor kırıldı. Ayrıca, 1988 yılında şirket, kargo taşımacılığında 43.081 tonluk bir rekor elde etti. Bunun ardından, hem yolcu sayıları hem de kargo hacmi sürekli olarak azaldı. 1989 yılında, yaşam standartlarının düşmesi, yüksek enflasyon ve siyasetin havacılık sektörünü etkilediği bir kriz başladı. Çin'deki siyasi çalkantılar ve Avustralya, Sidney'deki Yugoslav konsolosluğunun kapanması ve ardından Hırvatistan bağımsızlık gösterisi sırasında konsolosluk bahçesine giren bir genç kızın vurulması olayının ardından diplomatların sınır dışı edilmesi, iki pazarın yolcu sayısını önemli ölçüde etkiledi. Operasyonlar, yeni bir rezervasyon sisteminin ve uçuş gecikmelerinin tanıtılmasıyla ilgili sorunlar da dahil olmak üzere şirkette ortaya çıkan iç sorunlardan da etkilendi. Sonuç olarak, havayolu ve onun ardılı olan şirketler, bu yılına kadar dört milyonun üzerinde yolcu taşımayı başaramadı.