Air Canada, tekerlekli sandalye yardımı sağlanmadığı için engelli bir yolcunun uçaktan kendi çabalarıyla inmek zorunda kalmasının ardından 97,500 Kanada doları (yaklaşık 2 milyon 200 bin TL) para cezasına çarptırıldı.

30 Ağustos'ta, spastik serebral palsi hastası Rodney Hodgins'in Vancouver'dan Las Vegas'a seyahat ettiği sırada yaşanan olay, havayolu şirketini ciddi bir maddi yaptırım ile karşı karşıya bıraktı.

İniş sırasında, uçuş görevlileri 49 yaşındaki Hodgins'e, kabin içinde kendisini koltuğundan uçağın önüne taşıyacak tekerlekli sandalyenin olmadığını bildirdi. Hodgins, eşi Deanna'nın desteğiyle 12 sıra boyunca sürüklenerek uçaktan inmek zorunda kaldı.

Darüşşafakalı Öğrenciler TEKNOFEST’te Zirvede Darüşşafakalı Öğrenciler TEKNOFEST’te Zirvede

Hodgins, Las Vegas'a eşiyle evlilik yıldönümünü kutlamak üzere gittiklerini ancak yaşadığı "belirgin acı" nedeniyle bu özel anın gölgesinde kaldığını ifade etti. Eşi Deanna, yardımın yetersizliğini "insanlık dışı" olarak nitelendirdi.

Olayın ardından Air Canada müşteri hizmetleri, çifte gelecekteki seyahatleri için 2 bin dolarlık bir uçuş çeki teklif etti. Ancak Hodgins, Air Canada'nın politikasını değiştirmesini ve engelli bireyleri uçaktan indirmek için her zaman yardıma hazır birinin bulunmasını talep etti.

Hodgins, yaşadığı deneyimi CBC News'a şu sözlerle aktardı: "Bacaklarım acı içindeydi. Tatil boyunca kendimi berbat hissettim. Beni umursamadıklarını, sadece uçaktan inmemi istediklerini düşündüm."

Air Canada ise o dönemde yaptığı açıklamada, "Las Vegas'ta üçüncü taraf bir tekerlekli sandalye yardım uzmanının hizmetlerini kullanıyoruz. Bu ciddi hizmet kusurunun nasıl meydana geldiğine dair soruşturmamızın ardından, Las Vegas'taki diğer Mobilite Yardımı hizmet ortaklarını değerlendireceğiz" demişti.

Ancak şu an itibarıyla Kanada Ulaştırma Ajansı (CTA), Air Canada'ya, "engelli bir kişiye hizmet sağlamaya dair yükümlülükleriyle ilgili Engelli Kişiler için Erişilebilir Ulaşım Yönetmeliği'nin çeşitli ihlalleri" nedeniyle yaklaşık 2 milyon TL para cezası verdi.

CTA'nın kararında, 30 Ağustos 2023'te Air Canada'nın tekerlekli sandalye kullanan bir yolcuya yardımcı olmaması ve yolcunun ihtiyaçlarını sorgulamaması nedeniyle çeşitli ihlallerin olduğu belirtilerek, bu sebeple havayolu şirketine ceza kesildiği ifade edildi.