ABD Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore'ye 36 adet AH-64E Apache saldırı helikopterinin satışını içeren 3,5 milyar dolarlık bir Yabancı Askeri Satış (FMS) anlaşmasına ön onay verdi. Bu anlaşma, Güney Kore'nin Apache helikopter filosunu iki katına çıkarma potansiyeline sahip.

Bu satış, 36 AH-64E Apache saldırı helikopteri, 76 adet T700-GE-701D motoru, 456 Hellfire füzesi ve çeşitli gelişmiş radar, sensör ve iletişim sistemlerini kapsıyor. ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA) yaptığı açıklamada, "Bu önerilen satış, ABD'nin dış politika hedefleri ve ulusal güvenlik amaçlarını destekleyerek, Hint-Pasifik bölgesinde siyasi istikrar ve ekonomik ilerleme için önemli bir müttefikin güvenliğini artıracaktır. Satış, Güney Kore'nin mevcut ve gelecekteki tehditlere karşı koyabilme kabiliyetini geliştirerek, caydırıcı bir güç sağlamak ve bölgesel operasyonlara katılımını artırmak için kritik bir güç sunacaktır." dedi.

AKINCI TİHA, TOLUN IRR ile hedefi 12'den vurdu AKINCI TİHA, TOLUN IRR ile hedefi 12'den vurdu

2012 yılında AH-64D Block III olarak tanıtılan AH-64E Apache Guardian, Apache serisinin en yeni ve en gelişmiş varyantıdır. Geliştirilmiş motorlar ve yeni kompozit rotor kanatları ile üstün muharebe yetenekleri sunar. Ayrıca AN/APG-78 Longbow radarı ile donatılmıştır.

Bu anlaşmada Boeing ve Lockheed Martin, ana yüklenici olarak görev yapacak. Güney Kore ile bu yükleniciler arasındaki sonraki müzakereler, potansiyel dengeleme anlaşmaları da dahil olmak üzere ek anlaşmaları belirleyecek.

Güney Kore Ordusu halihazırda 36 adet AH-64E Apache helikopterini işletiyor. Bu helikopterler, 2013 yılında sipariş edilmiş ve 2016 ile 2017 yılları arasında teslim edilmiştir. Güney Kore, 1976 yılında envanterine kattığı Bell AH-1S Cobra helikopterlerini kademeli olarak hizmetten çıkarma sürecindedir.

Öte yandan, 14 Ağustos 2024'te Polonya, Polonya Silahlı Kuvvetleri için 96 adet AH-64E saldırı helikopteri satın almak üzere bir anlaşma imzaladı. Bu sipariş, Polonya'yı ABD'den sonra dünyadaki en büyük ikinci Apache helikopteri operatörü yapma yolunda ilerliyor.