Türkiye’nin, 2024 yılı sonu itibarıyla 15 bin 530’a ulaşan lisanslı pilot sayısını, 2025 yılı itibarıyla 16 binin üzerine çıkarmayı ve havacılık sektöründeki konumunu daha da güçlendirmeyi hedeflediği bildirildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, havacılık sektörü artık sadece bir ulaşım aracı olmanın ötesinde, ülkeler arası yakınlaşmayı sağlayan, kültürel etkileşimi artıran ve küresel ekonomik büyümeye katkı sağlayan önemli bir köprü işlevi görüyor.

Havacılık sektörünün ekonomik büyüme, turizmin gelişmesi ve küresel ticaretin hareketlenmesi açısından sunduğu fırsatlar giderek artıyor. Ayrıca, Türkiye'nin havacılık ve uzay alanındaki küresel rekabetteki gücünü artırmak amacıyla, "Milli Teknoloji Hamlesi" kapsamında çevre dostu uygulamalar ve endüstri gelişimini destekleyecek adımlar atılmakta.

Türkiye’nin havacılık sektörü için önemli hedefler arasında, lisanslı pilot sayısının arttırılmasının yanı sıra, sektördeki tüm faaliyetlerin sürdürülebilir bir şekilde büyümesini sağlamak yer alıyor. Bu doğrultuda, 2025 sonunda lisanslı pilot sayısının 16 bin 30’a çıkması planlanırken, lisanslı balon pilotu sayısının da 773’e yükseltilmesi hedefleniyor. Geçtiğimiz yıl 735 olan balon pilotu sayısı, 2025’te artacak.

Sivil havacılık denetimleri ise titizlikle devam ediyor. 2024 sonu itibarıyla gerçekleştirilen denetim sayısının 1787 olması beklenirken, 2025 yılı için 1856 denetim yapılması hedefleniyor. Ayrıca, Türkiye’nin, geçen yıl yüzde 85 olan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) regülasyonları ve güvenlik standartlarına uyum oranının da 2025 yılı sonunda aynı seviyede korunması amaçlanıyor. Bu adımlar, Türkiye’nin havacılık sektöründeki küresel konumunu daha da güçlendirmeye yönelik önemli bir katkı sağlayacak.