2023 yılında turizm sektöründeki patlama ile birlikte Avrupa'nın ziyaretçi sayıları nihayet pandemi öncesi seviyelere ulaştı. Dünya Seyahat Pazarının (WTM) ekonomi şirketi Turizm Ekonomisi tarafından yayınlanan Küresel Seyahat Raporu'na göre, Türkiye ziyaretçi sayısında dikkat çekici bir artış yaşadı. Rapora göre, Türkiye'nin 2024 yılında Avrupa'da en çok ziyaret edilen ikinci ülke olması bekleniyor, Fransa'yı geçmesi tahmin ediliyor.

Tren fiyatlarına zam geliyor Tren fiyatlarına zam geliyor

Avrupa'ya yapılan toplam ziyaret sayısı 2019'da 440 milyondan, 2023'te 428 milyona düşerek yüzde 3 azaldı. Ancak Türkiye'de bu rakamlar yükselişte. Türkiye, 2023'e Kahramanmaraş merkezli büyük ve yıkıcı deprem felaketiyle girdi, ancak yaz aylarında turizmde toparlanma yaşandı. Türk lirasının değer kaybetmesi, Türkiye'yi birçok gezgin için daha uygun hale getirdi. Ülkenin berrak suları ve lüks tatil köyleriyle dolu sahil şeridi, diğer popüler destinasyonlara göre daha bütçe dostu bir alternatif haline geldi.

Raporda, Türkiye'nin Rusya'dan gelen turistleri ağırlamaya devam ettiği ve 2023'te bu sayının 7 milyona çıkmasının beklendiği vurgulanıyor. Ayrıca, 2024'te Türkiye'nin Avrupa'da en çok ziyaret edilen ikinci ülke olacağı öngörülüyor. WTM raporuna göre, turizm açısından en popüler Avrupa ülkesi İspanya, ikinci sırada Fransa yer alıyor. Ancak rapor, Türkiye'nin cazibesinin devam edeceğini ve 2024 yılında Fransa'yı geçerek Avrupa'da en çok ziyaret edilen ikinci ülke olacağını öngörüyor. Raporda ayrıca, İspanya, Fransa ve Türkiye'de turizm açısından büyümenin devam edeceği ve sırasıyla yüzde 74, 80 ve 72 oranında artacağı tahmininde bulunuluyor.