Sivil Havacılık

YENİ NESİL HAYALET UÇAK HAZIRLIĞI

Rus devlet savunma sanayii şirketi Rostec, yeni nesil hayalet bombardıman uçağı PAK DA’nın test üssünün kurulmasına yönelik bilimsel çalışmaların tamamlandığını duyurdu.

Abone Ol

Rus devlet savunma sanayii şirketi Rostec, Rus askeri havacılık ve savunma şirketi Tupolev tarafından geliştirilen yeni nesil hayalet bombardıman uçağı PAK DA'nın test üssünün kurulmasına yönelik bilimsel çalışmaların başarıyla tamamlandığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın öncülük ettiği PAK DA programı kapsamında, Rostec tarafından gerçekleştirilen araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda, uçağın test üssü ve çeşitli standları oluşturmak amacıyla önemli bir adım atıldı.

Yeni nesil uçağın öne çıkan özellikleri arasında, 30 saati aşan uzun uçuş süresine sahip olması ve modern savaş ihtiyaçlarına cevap vermesi bulunuyor. PAK DA, şu an kullanılan Tu-95 stratejik bombardıman uçağının yerini alacak ve 2027 yılına kadar Rus ordusunun hizmetine sunulması planlanıyor.

PAK DA'nın 'stealth' (hayalet) teknolojisi kullanılarak inşa edileceği daha önce bildirilmişti. Washington merkezli askeri analiz dergisi The National Interest'e göre, bu uzun menzilli hayalet bombardıman uçağı, 7 bin kilometre menzile sahip füzelerle donatılacak ve 6. nesil uçak teknolojisinin temsilcisi olacak.

Uçak, hava ve radar durumunu analiz edebilen füzelerle donatılacak ve özel mühimmat bölümünde bulunan silahlarla donatılacak. Ayrıca, füzelerin uçuş sırasında hedef seçme yeteneği ve radarlardan kaçmak için uçuş rotasını değiştirebilme özellikleri bulunacak.

PAK DA, modernize edilen Tu-160 ve T-22M3 uçaklarının yanı sıra, hava savunma sistemlerinin menziline sızma kapasitesiyle dikkat çekiyor. Bu nedenle, PAK DA'nın sadece mevcut uçakların yerini almakla kalmayıp, aynı zamanda nükleer çatışma durumlarındaki stratejik önemiyle de öne çıkacağı belirtiliyor.