Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ve Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yönelik ortak çapraz uçuş programının süresini 2025'e kadar uzatma konusunda anlaşmaya vardı.

Roscosmos'un yaptığı yazılı açıklamada, "2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu'nun bir bütün olarak güvenilir işleyişini sürdürmek ve Rusya segmentinde en az bir Roscosmos temsilcisinin ve ABD segmentinde en az bir NASA temsilcisinin bulunmasını sağlamak amacıyla ABD'li partnerlerle çapraz uçuşlara 2025'e kadar devam edilmesi konusunda anlaşmaya varıldı" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, Nisan ayında Roscosmos Başkanı Yuriy Borisov'un Rusya hükümetinin UUİ'deki Rus bölümünün hizmet süresini 2028'e kadar uzatma kararını ABD'ye ilettiği de belirtildi.

Darüşşafakalı Öğrenciler TEKNOFEST’te Zirvede Darüşşafakalı Öğrenciler TEKNOFEST’te Zirvede

Daha önce Borisov, 2024 yılında Rusya'nın UUİ'den ayrılarak kendi uzay istasyonunu inşa etme çalışmalarına ağırlık vereceğini açıklamıştı.

Roscosmos ve NASA'nın çapraz uçuşları, iki ülkenin uzay mürettebatlarını aynı uzay aracına yerleştirerek ortak uçuşlar gerçekleştirmesine olanak tanıyor. Taraflar, UUİ'ye yönelik çapraz uçuşları öngören anlaşmayı geçen yıl imzalamıştı. Rus Kozmonot Anna Kikina, bu anlaşma çerçevesinde Crew-5 görevinde ABD'nin Crew Dragon uzay aracının mürettebatına katılmıştı; Kikina'nın Rus Soyuz MS-22 uzay aracındaki yerini ise NASA Astronotu Francisco Rubio almıştı.