Türkiye'nin global kara sistemleri üreticisi Otokar, SAHA EXPO 2024 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda dünyaca ünlü araçlarıyla yerini aldı. 26 Ekim 2024 tarihine kadar İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek olan fuarda Otokar, geniş ürün yelpazesini sergileyerek sektördeki gücünü bir kez daha ortaya koyacak.

Bu yıl dördüncü kez düzenlenen fuarda Otokar, üstün kabiliyetlere sahip 5 zırhlı aracını sergileyecek. Ziyaretçiler, 5 gün sürecek olan fuar boyunca Otokar'ın farklı operasyonel ihtiyaçlar için geliştirdiği COBRA II, URAL, ARMA 8x8, ARMA 6x6 ve AKREP II araçlarını yakından inceleme fırsatı bulacak.

"DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA ÜLKEMİZİ VE SEKTÖRÜMÜZÜ GURURLA TEMSİL EDİYORUZ"

Türk savunma sanayisini dünyanın dört bir yanında temsil etmekten gurur duyduklarını belirten Genel Müdür Aykut Özüner şunları ifade etti: "NATO ve Birleşmiş Milletler’in uzun yıllardır tedarikçilerinden biri olan Otokar’ın zırhlı araçları, Türk ordusu, güvenlik güçleri dahil 5 kıtada 40’tan fazla dost ve müttefik ülkenin envanterinde yer alıyor. Dünyanın en zorlu coğrafyalarında, riskli bölgelerde aktif   görev yapan araçlarımızın başarısı neticesinde kullanıcı sayımız her geçen gün artıyor."

"DÜNYA DEVLERİYLE YARIŞIYORUZ"

Otokar'ın sadece bir araç üreticisi değil, yetkinlikleriyle savunma sanayii alanında global bir oyuncu olduğunu belirten Özüner; "Tasarım, geliştirme, teknoloji ve mühendislik kabiliyetlerimizle küresel ölçekte dünya devleriyle yarışıyoruz. Türk savunma sanayinin gücünü yurt dışında başarıyla temsil etmekten gurur duyuyoruz. Bu yıl, Otokar olarak dünyanın dört bir yanındaki prestijli fuarlara katılım sağladık. Şimdi de ülkemizde, SAHA EXPO gibi önemli bir platformda, kara sistemlerimizdeki geniş ürün gamımızı ve kabiliyetlerimizi tanıtmaktan mutluyuz. Türkiye’nin öncü kara sistemleri üreticisi olarak hedefimiz, ürün ihracatının yanı sıra, Ar-Ge ve teknoloji transferi kabiliyetlerimizle de ülke ihracatına olan katkımızı sürdürmek" açıklamasını yaptı.

HER GÖREVE UYUM SAĞLAYAN MODÜLER GÜÇ: COBRA II

Dünyada 20’den fazla son kullanıcıda aktif görev yapan COBRA II 4x4 taktik tekerlekli zırhlı aracı yüksek koruma ve taşıma seviyesi ve büyük iç hacmi ile öne çıkıyor. Üstün hareket kabiliyetinin yanı sıra komutan ve sürücü dahil 10 kişilik personel taşıma kapasitesine sahip COBRA II, balistik, mayın ve EYP tehditlerine karşı üstün koruma özelliği sayesinde üst düzey güvenlik sunuyor. En zorlu arazi ve iklim koşullarında yüksek performans sağlayan COBRA II ihtiyaç duyulan farklı görevlere kusursuz uyum sağlıyor. Geniş silah entegrasyon ve görev donanım ekipman opsiyonları sayesinde özellikle tercih edilen COBRA II, sahip olduğu modüler yapı sayesinde personel taşıyıcı, silah platformu, kara gözetleme radarı, KBRN keşif aracı, komuta kontrol aracı ve ambulans olarak görev alabiliyor. COBRA II SAHA EXPO’da 12.7 mm Keskin Kule ile sergileniyor.

MUHAREBE SAHASININ GÖRÜNMEZ GÖZÜ: AKREP II

İlki 1990'larda geliştirilen ve küresel ölçekte kendini kanıtlayan AKREP zırhlı araç ailesi baz alınarak geliştirilen AKREP II, zırhlı keşif, gözetleme ve silah platformu olarak tasarlandı. Düşük silueti, yüksek hareket ve bekâ kabiliyeti ile modern orduların güncel ve gelecek ihtiyaçlarına cevap verebilmek için tasarlanmış AKREP II, 90 mm’ye kadar silah taşımaya uygun modüler yapısı ile dikkat çekiyor.

AKREP II’nin sürekli dört çeker sistemi ve opsiyonel olarak sunulan direksiyonlanabilir arka aksı araca eşsiz bir manevra yeteneği sunuyor. Çamur, kar ve su birikintisi gibi her türlü arazi koşulunda üstün hareket ve yol tutuş kabiliyetine sahip olan AKREP II aracın arka kısmına yerleştirilmiş U tipi güç paketi ile kullanıcılara kompakt bir tasarım ve yüksek koruma sunuyor. Birçok farklı görev profiline uyarlanabilir olarak geliştirilen AKREP II gözetleme, zırhlı keşif, hava savunma, tanksavar aracı, atış destek aracı ve ileri gözetleme gibi görevlerde yer alabiliyor. SAHA EXPO'da AKREP II, John Cockerill 90 mm kule sistemiyle sergileniyor.

ÇOK TEKERLEKLİ MODÜLER ZIRHLI: ARMA

Otokar'ın yüksek taktik ve teknik özelliklere sahip çok tekerlekli modüler zırhlı aracı ARMA, iki farklı modeliyle sergileniyor. Üstün hareket kabiliyeti, yüksek mayın, balistik koruma özelliğinin yanı sıra orta ve yüksek kalibre silah sistemi entegrasyonu opsiyonları bulunan ARMA, en zor arazi ve iklim koşullarında, barış koruma ve insani yardım operasyonlarında hizmet veriyor. Amfibik opsiyonu da bulunan ARMA, yüksek muharebe ağırlığı ve geniş iç hacmi ile dikkat çekiyor. İhtiyaçlar doğrultusunda farklı silah ve kule sistemleri ile donatılabilen ARMA ailesi zırhlı personel taşıyıcı, zırhlı muharebe aracı, komuta kontrol, KBRN keşif aracı gibi farklı görevlerde kullanılabiliyor. Otokar'ın SAHA EXPO standında ARMA 6x6 ve ARMA 8x8'i 30 mm Mızrak Kule ile sergileniyor.

ÖZEL HAREKAT ARACI: URAL SOV

Çok yönlü ve modüler URAL platformunun türevi olan URAL Özel Harekat Aracı (URAL SOV), SAHA EXPO 2024'te ziyaretçilerin karşısına çıkan araçlar arasında yerini aldı. OTOKAR’ın yenilikçi bakış açısının özgün bir ürünü olan URAL platformu, farklı kullanıcıların değişik konfigürasyonlardaki 4x4 zırhlı veya zırhsız taktik araç ihtiyaçlarının, çok yönlü ve modüler bir çözüm ile karşılanabilmesi amacıyla tasarlandı. Modüler yapısı ve ölçüleri sayesinde, farklı görevlerin gerektirdiği ekipman, silah sistemleri ve konfigürasyona kolaylıkla adapte edilebilen URAL platfomunun, kullanıcı isteklerine göre uyarlanmış versiyonları halen yurt içi ve yurt dışında pek çok görevde kullanılıyor.

HAVELSAN, SAHA EXPO 24’e ilklerle geliyor HAVELSAN, SAHA EXPO 24’e ilklerle geliyor

Özel kuvvetler tarafından icra edilen operasyonların ihtiyaçlarına yönelik olarak tasarlanan URAL Özel Harekat Aracı, üstün hareket kabiliyetinin yanı sıra, yarım gövde zırhı, taban ve ateş duvarının zırhlı olması sayesinde, mürettebatına üst düzey balistik, mayın ve EYP koruması sağlıyor. Komutan ve sürücü dahil 5 kişilik personel taşıma kapasitesine sahip araç, en zorlu arazi ve iklim koşullarında yüksek taktik mobilite performansı sağlıyor.