THY 24 yıldır uçuyor
İlk seferini İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan 1999 yılında Pekin’e yapan THY, ardından Şanghay hattında yolcu ve kargo taşımaya başlamıştı. İlk dönemde uçuşlar İstanbul-Pekin-Şanghay şeklinde gerçekleştirilmişti. Ardından hatlar ayrılmıştı. THY halen uçuş izni aldıkça yeni hatlar açılıyor. Hem yolcu hem de kargo açısından Çin’de büyük potansiyel bulunuyor.

THY, mevcut Pekin ve Şanghay’a ek olan halen Guangzhou, Shenzhen; Xi’an ve Zhengzhou’&ya sefer yapıyor. Bu uçuşlardan Shenzen ve Zhengzhou sadece kargo seferi.

2019 rekor yılıydı
Çin ile Türkiye arasında artan yolcu trafiğinde 2019 rekor yılı olarak kayıtlara girdi. 2019’da Türkiye’ye gelen Çin vatandaşlarının sayısı 426.344 oldu. Ancak sonrasında yaşanan salgın ile birlikte kısıtlamalar sonrasıda bu rakam 89.515’e düştü.


Çin’in bu yıl kısıtlamaları kaldırmasıyla birlikte Türkiye’yi ziyaret eden Çinli turist sayısı ilk yedi ayda 114.006 kişiye çıkarak 2019’daki seviyenin yüzde 45’ine denk geldi.

THY, İGA, TGA ve Taş Tepeler Bilim Kurulu ile birlikte gitti
THY, Çin’e İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA, TGA (Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı) ve Taş Tepeler Bilim Kurulu ile birlikte gitti. Tanıtımlar, “Türkiye Tanıtım Etkinliği” içinde gerçekleştirdi. 

Yapılan görüşmelere, ülkemizdeki Çin Büyükelçisi Liu Shaobin ve İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodong da katıldı.


Prof. Dr. Ahmet Bolat, paylaşımında şunlara yer verdi:

“Programımızın ilk durağı Pekin’de iki ülke arasında turizm ilişkilerinin geliştirilmesi için yapılabilecekleri Çin Turizm ve Kültür Bakan Yardımcısı Sayın Rao Quan ile konuştuk. Misafirperverliği ve samimi toplantı için kendilerine teşekkür ediyorum. Bu sene ülkemize gelen Çinli turist sayısı geçen yıla nazaran iki katın üzerine çıkarak 170 bini geçti ve bu sayı önümüzdeki dönemde hızla artacak. Sayın bakana önümüzdeki dönemde Çin’den ülkemize 2 milyon turist getirmeyi hedeflediğimizi ve bu hususta üzerimize düşen görevleri bildiğimizi söyledik, kendisinin tecrübe, görüş ve önerilerini dinledik.

Etiyopya Havayolları, Afrika'nın ilk Airbus A350-1000'ini teslim aldı Etiyopya Havayolları, Afrika'nın ilk Airbus A350-1000'ini teslim aldı

Sayın bakan ülkemizi eskiden ziyaret etmiş olsa da eşleri yakın zamanda gelmiş. Uçaktaki servisimizin kalitesinden bahsetti. Ben de Taş Tepeler’i anlattım ve kendisini Şanlıurfa’ya davet ettim. Ayrıca 9 ülkeden arkeologların bu projede çalıştığını, Çin Üniversitelerinin de bu projede olması gerektiğini söyledim. Sayın bakan konuyla ilgili bir yetkiliyi görevlendirdi. Pekin Büyükelçimiz İsmail Hakkı Musa Bey konuyu yakından takip edecek.

Taş Tepeler dünya mirasının bir parçası. 2018’den beri UNESCO miras listesindeki Göbekli Tepe’den sonra Karahan Tepe de kısa sürede bu listeye girecek. Kazılarda görev yapan tüm bilim insanlarına ve Kültür ve Turizm Bakanlığımıza teşekkür ediyorum.

Stratejik hedeflerimizi Çin Turizm Grubu Başkanı Zheng Lijuan, Çin Sivil Havacılık İdaresi Genel Müdür Vekili Bing Ma ve Chengdu Havalimanı yöneticileriyle de değerlendirdik.
Yoğun katılımlı gala tanıtım etkinliğimizde de ülkemizin zenginliklerini aktararak Çin halkını Türkiye’ye davet ettik. Çinli misafirlerimizin sayısının artmasıyla beraber ülkemize uçan Çinli havayollarının sayısı, uçulan destinasyonlar ve frekanslar da artacak. Bu bizim 2033 Büyüme Planlarımız içindeki Doğu Aksını güçlendirme hedefiyle bire bir örtüşüyor.

Görevler sırasında yorulsak da tüm çalışma arkadaşlarımın motivasyonu sayesinde hep birlikte toparlanıyoruz. Geçende yayınladığımız üçüncü çeyrek sayıları ne demek istediğimi çok güzel anlatıyor. Tüm ailemiz, ülkemiz için daha ne yapabiliriz azmi ve gayreti içinde, başarı da ortada. Allah’tan bol bereketli uçuşlarımızın devamını diliyor, ailemizin her bir ferdine de şükranlarımı sunuyorum.

Etkinliklerimiz ve ziyaretlerimiz için bizden desteklerini esirgemeyen Çin Büyükelçisi Liu Shaobin ve İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodong’a da ayrıca teşekkür ediyorum”