Havayolu, Türkiye'deki İstanbul Uluslararası Havalimanı'ndaki (IST) merkezinden faaliyet göstermektedir. Ülkenin coğrafi konumu, havayolunun hizmetlerini batıya doğru Avrupa ve Amerika'ya, güneye doğru Afrika'ya ve doğuya doğru Orta Doğu ve Asya alt kıtasına doğru genişletme konusunda ek bir avantaj sağlıyor.
Bayrak taşıyıcı şu anda 128 ülkede 360'ın üzerinde noktaya tarifeli seferler gerçekleştiriyor. 2022 mali verileri, havayolunun 19,7 milyar dolar gelir elde ettiğini, kârın ise 2,8 milyar dolara yaklaştığını gösteriyor . Bu makale Türk Hava Yolları'nın son yirmi yıldaki pazar payı büyümesini incelemektedir. Pazar payı genellikle bir havayolunun belirli bir süre boyunca sunduğu mevcut koltuk kilometresinin (ASK) yüzdesi olarak hesaplanır.
Türk Hava Yolları pazar payı büyümesi
Yirmi yıldan biraz daha uzun bir süre önce, 2002 yılında Türk Hava Yolları, 24 milyar ASK teklif ederek %0,6'lık küresel pazar payına sahipti. Havayolu, ağı ve filosuyla ilgili hızlı genişleme yolculuğuna başladı. Beş yıl sonra, 2007'de havayolu, ASK'sını neredeyse ikiye katlayarak 42 milyara çıkardı ve küresel pazar payında yaklaşık %20'lik bir büyüme gördü.
Önümüzdeki beş yılda Türk Hava Yolları pek çok alanda büyük başarılar elde edecek. Havayolu, bu nispeten kısa sürede filosunda %105'lik bir büyüme gördü. Böylelikle havayolu daha fazla hizmet sundu ve 2012 yılında 96 milyar ASK'lık bir gelir elde etti. Bu gelişme, havayolunun küresel pazar payını ikiye katlayarak %1,4'e çıkarmasını sağladı. Filoya yeni uçakların eklenmesi ve ağ genişlemesiyle büyüme daha da devam etti.
2017 yılında havayolu, toplam satışını neredeyse ikiye katlayarak 173 milyara çıkardı ve bu da %1,8'lik küresel pazar payına ulaştı. Pandemi öncesi yıl olan 2019'da Türk Hava Yolları pazar payını %1,8'de sabit tutarken ASK'sını 188 milyara çıkardı.
COVID-19, 2020'yi özellikle küresel havacılık endüstrisi için zorlu bir yıl haline getirdi. Sağlam büyümesine ve geniş ağına rağmen havayolu, ASK'da ciddi bir düşüş gördü. Havayolu, önceki yıla göre %60 düşüşle 75 milyar ASK kaydetti. Yine de havayolu, 2020'de pazar payını %1,6'da korudu. Son birkaç yılda, Türkiye'nin bayrak taşıyıcı havayolu, pandemiye bağlı gerilemeden nispeten hızlı bir toparlanma kaydetti ve ASK'sını 2021'de 128 milyara çıkararak %2,4'lük bir pazar elde etti. paylaşmak.
2019 rakamlarını aştık
Birçok küresel havayolunun seyahat kısıtlamaları ve belirsizlikler nedeniyle hâlâ talepte zorlanması, Türk havayollarının daha önemli bir pazar payı elde etmesine neden oldu. Havayolu, 2022'de sağlam toparlanma yoluna devam etti ve 2019 rakamlarını aşarak 202 milyar ASK kaydetti. Bu, havayolunun geçen yıl %2,7'lik bir pazar payına sahip olmasını sağladı. Artan ASK ve daha büyük pazar payı, havayolunun 2021'den itibaren Amerika ve Avrupa'daki ağ genişlemesine de bağlanıyor.
Türk Hava Yolları'nın yeni tarifeli seferlerine Seattle, Newark, Dallas ve Vancouver uçuşları örnek olarak verilebilir. Benzer şekilde taşıyıcı, Avrupa'da Palermo, Bergamo, Krakow ve Tivat'a hizmet vermeye başladı. Türk Hava Yolları 2023'ün ilk yarısında 111 milyar Ask'a ulaştı ve mevcut pazar payı %24'tür. Havayolu, 2022'den itibaren ASK rakamlarını geçmeyi hedefliyor.