Bakan Uraloğlu: 9 ayda 32 bin 445 sıcak hava balonu havalandı Bakan Uraloğlu: 9 ayda 32 bin 445 sıcak hava balonu havalandı

Filipinler Savunma Bakanı Gilbert Teodoro, verdiği özel röportajda ülkesinin acilen uçak tedarik etme ihtiyacı olduğunu ve bu kapsamda Saab tarafından geliştirilen Jas Gripen'in uygun bir seçenek olduğunu belirtti. Teodoro, Filipinler'in en uygun çözümü bulmak üzere araştırma yaptığını söyledi ve kararın mümkün olan en kısa sürede verilmesi gerektiğini ifade etti.

Filipinler, Doğu Çin Denizi'ndeki çeşitli problemler nedeniyle savunma harcamalarını artırmış ve ABD, Avustralya ve İsveç gibi ülkelerle savunma anlaşmaları imzalamıştır. Ülke, savaş uçağı tedariki konusunda bütçesine uygun ve teknolojik olarak gelişmiş bir çözüm aramaktadır. Saab Gripen'in potansiyel rakiplerinden biri Lockheed Martin tarafından geliştirilen F-16 savaş uçaklarıdır.

Filipinler, 2023 yılında düzenlediği savaş uçağı ihalesinde Saab Gripen'in yanı sıra Lockheed Martin F-16, Hindistan Tejas ve Çin JF-17 uçakları arasında bir seçim yapmıştır. Filipin Hava Kuvvetleri Komutanı Stephen Parreño, Mayıs 2023'te İsveç'e yaptığı ziyarette Saab tesislerini inceledi ve Gripen uçakları hakkında bilgi aldı.