Savunma Sanayii

Suudiler 4 yeni A330 MRTT sipariş etti

Suudi Arabistan Krallığı, Kraliyet Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri (RSAF) için dört adet ek Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) uçağı sipariş etti.

Abone Ol

Suudi Arabistan Krallığı, Kraliyet Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri (RSAF) için dört adet ek Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) uçağı sipariş etti.

Bu uçaklardan ilki 2026 yılının başında dönüşüme girecek; 2027 yılında hizmete girecek ve RSAF'ye katılacaklar. Bu uçaklar hava-hava yakıt ikmali ve taşıma görevlerini yerine getirecek.

Airbus Savunma ve Uzay Hava Gücü Başkanı Jean-Brice Dumont, "Bu yeni sipariş, A330 MRTT'ye yönelik müşteri memnuniyetinin yüksek düzeyini göstermektedir. Bu, Suudi Arabistan'ın A330 MRTT için imzaladığı üçüncü sözleşme olup, RSAF'yi dünyanın en büyük MRTT operatörlerinden biri yapmaktadır" dedi.

Sözleşme ayrıca, yeni dört uçak için yedek parçalar, eğitim hizmetleri ve hizmet desteği içeren bir lojistik destek paketi de içeriyor.

Tüm RSAF A330 MRTT'ler, hortum ve makara podları, boom sistemi ve ayrıca yakıt ikmaline izin veren bir refuelling alıcısı ile yapılandırılmıştır, bu da A330 MRTT'nin boom donanımlı tankerlerden yakıt ikmali yapmasını sağlar.

Bu sözleşmenin bir parçası olarak, Airbus, bölgedeki sanayi ekosisteminin gelişimini desteklemek amacıyla Suudi hükümetinin ekonomiyi çeşitlendirmeyi amaçlayan Vision 2030 programını desteklemek üzere Ocak 2024'te GAMI (Askeri Sanayi Genel Yetkilisi) ile Sanayi Katılımı (IP) anlaşması imzaladı.

Bu anlaşma ayrıca RSAF A330 MRTT'nin teknoloji ve bilgi birikiminin yerel şirketlere transferini içeriyor. SAMI (Suudi Arabistan Askeri Endüstrileri) ve Airbus arasında oluşturulan SAAMS ortak girişimi, endüstriyel yerelleştirmenin ana aracı olacak.

A330 MRTT, 15 Avrupa, Asya, Amerika ve Okyanusya ülkesinden 82 siparişle dışındaki %90 pazar payı ile yeni nesil en yetenekli tanker ve taşıma uçağı olarak biliniyor.