Rusya’nın işgaline rağmen faaliyetlerine devam eden Ukraynalı kargo havayolu şirketi SuperNova Airlines, dönüştürülmüş ilk Boeing 737-800 uçağını teslim aldı. Ukraynalı posta ve kargo şirketi Nova Poshta’nın bir yan kuruluşu olan SuperNova Airlines, 2021’de kurulmuş, ancak savaş koşullarında havayolu işletme sertifikasını Ocak 2023’te alabilmişti.

SuperNova Airlines CEO’su Yaroslav Krasnozhon, “Savaş koşullarında sertifika alan ilk Ukraynalı havayolu olduk. Bu, Ukrayna’nın direncinin bir göstergesi ve iş dünyası için de Ukrayna’ya yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu hatırlatan bir mesaj" dedi.

BeDek Special Freighter (BDSF) modeline dönüştürülen Boeing 737-800, İsrail Havacılık Endüstrileri’ne bağlı BeDek tarafından dönüştürülüp, leasing şirketi World Star Aviation aracılığıyla SuperNova’ya teslim edildi. Uçak, 27 Eylül 2024’te operasyonel spesifikasyonlarına dahil edilerek bu yılın sonuna doğru hizmete girecek.

Pratt & Whitney, En Büyük Motor Tesisini Açtı Pratt & Whitney, En Büyük Motor Tesisini Açtı

SuperNova Airlines sözcüsü, uçuş izinleri sürecinin devam ettiğini, ancak Avrupa Birliği dışındaki bölgelerde Ukraynalı taşıyıcı olarak ticari uçuşlar yapmaya hazır olduklarını belirtti. Boeing 737-800, teslim edilmeden önce Ağustos 2024’te Çin’den Litvanya’ya bir teknik uçuş gerçekleştirmişti.

SuperNova Airlines şu an yalnızca Avrupa Birliği ülkelerine uçuşlar düzenliyor. Ukrayna hava sahasının kapalı olması nedeniyle uçuşlar AB dışı hava sahalarında gerçekleştirilecek, ancak savaş sona erdiğinde Ukrayna’nın uluslararası havalimanlarından da operasyonlara başlanması planlanıyor.