THY'nin uçtuğu Melbourne Havalimanı'na yeni pist yapılacak THY'nin uçtuğu Melbourne Havalimanı'na yeni pist yapılacak

Devlet medyasının dün (çarşamba) bildirdiğine göre Somali Sivil Havacılık Kurumu, ayrılıkçı Somaliland bölgesiyle ilgili devam eden anlaşmazlıkta yeni bir adım atarak, Etiyopya Havayolları'nın ülkeye yaptığı tüm uçuşları askıya almakla tehdit etti.

Addis Ababa ocak ayında, Somaliland ile denize erişim için bir mutabakat zaptı imzaladı. Söz konusu mutabakat zaptına göre ayrılıkçı bölge, kıyıda bir deniz üssü ve ticari bir liman kurmak isteyen Etiyopya'ya 20 kilometrelik bir sahili 50 yıllığına kiralamayı kabul etti. Somaliland'ın ayrılıkçı yetkilileri, denize erişim karşılığında Etiyopya'nın kendilerini resmen tanıyan ilk ülke olacağını iddia etti ki bu, 4,5 milyon nüfuslu küçük ayrılıkçı bölgenin 1991 yılında Somali'den tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana hiçbir ülkenin yapmadığı bir şeydi.

Etiyopya Havayolları, Somaliland'ın en büyük şehri Hargeisa'ya, Somali'nin başkenti Mogadişu'ya ve diğer dört büyük şehrine uçuşlar düzenliyor. Somali Sivil Havacılık Kurumu, Afrika'nın en büyük havayolu şirketi olan devlete ait Etiyopya Havayolları'nın ‘egemenlik sorunları’ ile ilgili önceki şikayetlere yanıt vermediğini bildirdi.

Devlet medyası tarafından bildirilen bir mesajda yetkili makamın (Somali Sivil Havacılık Kurumu) “Bu eylem asıl endişeleri daha da arttırıyor ve Somali'nin egemenliğini baltalıyor” ifadesi yer aldı. Yetkili makam, sorunun 23 Ağustos'a kadar çözülmemesi halinde, ‘o tarihten itibaren Etiyopya Havayolları'nın Somali'ye tüm uçuşlarını askıya almaktan başka çare kalmayacağını’ kaydetti. Açıklamada, “Somali'deki destinasyonların düzgün bir şekilde belirlenememesi gibi gelecekteki herhangi bir tekrar, uyarı yapılmaksızın askıya alma ile sonuçlanacaktır” denildi.

Şu anda Etiyopya Havayolları'nın internet sitesinde Hargeisa, hangi ülkede bulunduğuna atıfta bulunulmadan listeleniyor. Ayrıca internet sitesinin arama bölümünde Somaliland için yapılan bir arama hiçbir sonuç vermezken, Mogadişu için yapılan bir arama Somali'de bulunduğunu gösteriyor.

Açıklamada, Somali Sivil Havacılık Kurumu’nun ‘Somali vatandaşlarından Etiyopya Havayolları ile seyahat deneyimleri hakkında artan şikayetler aldığı’ kaydedildi.

Devlet medyası benzer bir mesajın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hükümetine ait bir havayolu olan Flydubai'ye de gönderildiğini bildirdi. Açıklamada havayolu şirketinin ‘ciddi ihlalleri’ çözmesi ve rezervasyon ve biletleme hizmetlerinde Somali'deki ‘varış noktalarını doğru bir şekilde tanımlamasını’ sağlaması gerektiği belirtildi.

Şu anda havayolu şirketinin internet sitesinde Hargeisa'nın Somaliland'da bulunduğu belirtiliyor. Flydubai, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek haziran ayında Mogadişu uçuşlarını askıya almıştı. Somali Sivil Havacılık Kurumu, 24 Ağustos'a kadar mesajına yanıt verilmemesinin ‘Flydubai'nin Somali'deki işletme lisansının derhal iptal edilmesiyle’ sonuçlanacağını bildirdi.

Söz konusu mesajlar, Somali ile Etiyopya arasında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın bu ayın başlarında ‘önemli ilerleme’ kaydedildiğini belirttiği Türkiye'nin arabuluculuğu ve koordinasyonunda yürütülen dolaylı görüşmelerin ardından geldi.

Somaliland, Afrika Boynuzu'nun geri kalanına kıyasla nispeten istikrarlı. Kendi kurumları var ve kendi para birimini ve pasaportunu basıyor. Ancak bölge, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'na açılan bir kapı olmasını sağlayan stratejik konumuna rağmen, herhangi bir uluslararası tanınırlığa sahip olmaması nedeniyle yoksullaşmış ve izole olmuş durumda.

Kaynak: Independent