Avrupa Birliği Komisyonu, Schengen vizesi başvurularını internet üzerinden gerçekleştirmek için yeni düzenlemeyi kabul etti. Türkiye dahil olmak üzere Schengen vizesine tabi ülkelerin vatandaşları, belirli koşullar dışında konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmeden online vize başvurusu yapabilecekler.

Pazartesi günü yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısında kabul edilen düzenleme, AB resmi gazetesinde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Yeni düzenleme ile birlikte, AB Komisyonu tarafından oluşturulacak vize başvuru platformu üzerinden, Schengen vizesi başvuruları tek bir web sitesi üzerinden yapılabilecek.

Dijital başvurular, vize etiketinin sahteciliği ve çalınması riskini azaltarak Schengen bölgesinin güvenliğini artıracak. AB yetkililerine göre, bu yeni sistem sayesinde vize taleplerine daha hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verilebilecek.

Divan İstanbul Oteli’nin Genel Müdürlük Görevine Yulia Kardeşoğlu Getirildi Divan İstanbul Oteli’nin Genel Müdürlük Görevine Yulia Kardeşoğlu Getirildi

Schengen vizesi başvuruları için konsolosluklara şahsen başvuru, prensip olarak sadece ilk kez başvuru yapanlar, biyometrik verileri artık geçerli olmayanlar ve yeni seyahat belgesi (pasaport) olanlar için gerekli olacak.

Yeni düzenleme, 2024'te başlayacak bir geçiş dönemiyle birlikte AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden dijital başvuru platformunun geliştirilmesini öngörüyor. 5 yıllık geçiş döneminin ardından tüm AB üye ülkeleri, 2031'de dijital başvuru sistemini tam olarak kullanmaya başlayacak.