Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından düzenlenen "Savunma Sanayii Yapay Zekâ Yetenek Kümelenmesi (SAYZEK) Tanıtım Töreni ve Çalıştayı" Ankara'da gerçekleşti. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün'ün ev sahipliğinde, Millî Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, savunma sanayii firmaları, araştırma enstitüleri ve üniversitelerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen etkinlik, yapay zekâ temelli çalışmaların savunma sanayisindeki rolünü vurguladı.

Uçak bileti fiyatları son 5 yılda yüzde 84 arttı Uçak bileti fiyatları son 5 yılda yüzde 84 arttı

SAYZEK, yapay zekâ kabiliyetlerine odaklanarak sektörde farkındalığı artırmayı ve yenilikçi çalışmalarla etkin çözümler üretmeyi amaçlıyor. Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Tanıtım Töreni'nde yaptığı konuşmada, yapay zekânın bilgiyi güce, veriyi vizyona dönüştüren bir değer olduğunu belirtti. Yapay zekâ temelli çalışmaların merkezi ve bütünleşik bir yapıda yönetilerek sektörü ileri noktalara taşımak amacıyla SAYZEK'in kurulduğunu ifade etti.

Görgün, yaptığı açıklamada, "Oluşacak sinerji; yapay zekâ teknolojisinin savunma sanayii ürünlerimizdeki kullanımını hızlı bir şekilde artıracak, sektörümüzü yarınlara hazırlayacak çığır açıcı teknolojilerde de örnek alınan ülke konumuna yükseltecektir." dedi.

SAYZEK kapsamında, yetenek matrisi oluşturulması, odak alanlara yönelik iş birlikleri, sivil alandaki çalışmaların savunma sanayiine kazandırılması, ürünleşme sürecinin hızlandırılması gibi hedefler belirlendi. Ayrıca, ortak altyapılar ve odak laboratuvarlar ile kaynakların verimli kullanılması, farkındalık eğitimleri ve yapay zekâ bilinci oluşturularak yetenekli öğrencilerin sektöre kazandırılması da öncelikli amaçlar arasında yer alıyor.