Xometry Türkiye, üretim alanında birçok sektörün dijital dönüşüm ihtiyacını karşılıyor. Makine imalat ve elektronik sektörlerinin yanı sıra savunma, havacılık ve uzay alanlarında da hizmet veren platform, seri parça üretimi ihtiyacı duyan firmaları üreticilerle buluşturarak rekabetçi üretime destek sağlıyor. “Prototipten seri imalata, herhangi bir aşamada, parça imalatına ihtiyaç duyan alıcılarla bu ihtiyacı karşılayan üreticileri bir araya getiren ve bu süreci yöneten dijital bir pazar yeri olarak görev yapmaktayız” diyen Xometry Türkiye Genel Müdürü Çınar Topaloğlu, Xometry Türkiye platformu hakkında bilgi verdi. 

Talebe özel üretim gerçekleşiyor

Doğru alıcı ile doğru üreticiyi eşleştirdiklerini söyleyen Topaloğlu, “Xometry’nin çatı vizyonu aslında imalat-üretim sektörünün dijital dönüşümünü gerçekleştirmek... Bu son 10-15 yıla baktığımız zaman platform iş modelleri birçok alanda ciddi dönüşümlere sebep oldu. Xometry de imalat alanında dönüşüme liderlik eden bir pazar yeri oldu. Fakat geleneksel pazar yerlerinden farklı olarak alıcı ile satıcının doğrudan buluştuğu bir pazar yeri değil de aradaki sürecin Xometry tarafından yönetildiği bir pazar yeri... Platformumuzda kayıtlı; parça işleme kabiliyeti olan, üç boyutlu yazıcıları olan, kalıphaneleri olan çeşitli kabiliyetlere sahip üreticilerimiz var. Talebe özel üretim, bu üreticilerin zaten yaptığı iş... Örneğin savunma sanayinde bir platform üreticisi olabilir ya da onun bir alt yüklenicisi olabilir. Kendi ürününü yaparken dışarıdan tedarik etmesi gereken özel parçaların imalatı için onlara talep verir yani tedarik zincirini kurar. Xometry sisteminden bu parçaların ne kadara üretileceği konusunda anlık olarak fiyat alır. Yani bunun için gidip tedarikçi gezmesine gerek kalmaz çünkü bu tedarikçi gezmelerinde verilen fiyat farkları yüzde 100’lere kadar ulaşır ve çok yorucu bir süreçtir” diye konuştu. 

Yapay zeka ile süreç birkaç dakikaya iniyor

Tufan-1 füzesi Yunan gemisini vurdu Tufan-1 füzesi Yunan gemisini vurdu

Sürecin nasıl işlediği hakkında da bilgi veren Topaloğlu, şöyle konuştu: “Burada doğru kabiliyetle doğru parçanın eşleşmesi önem taşımaktadır. Biz bu süreci yapay zeka sayesinde birkaç dakikaya indirmekteyiz. Sistem, çizilen parçayı inceler, verilen malzeme, adet, yüzey kalitesi gibi girdilere göre bir fiyat verir. Bu, karşıdaki mühendisin bütçe aşamasında işini çok kolaylaştırmaktadır. Biz ise müşterimizden siparişi aldıktan sonra üreticilerimizin olduğu ağa açarız. Dünyanın her yerinden üreticiler bu işleri görür ve başvurabilir. Bu modelin en önem faydası olan skorlama ayağı da burada devreye girer. Bugün bütün sektörlerde hizmet seçimleri puanlamalara bakılarak yapılmaktadır. Biz de firmaların hangi kabiliyetlere sahip olması gerektiğini sistem sayesinde tanımlar ve en uygun üreticiyi seçeriz. Sadece şu özellikteki üreticilere bu talebi göster deriz ve gelen başvurular içerisinden de yaptığı işlerden dolayı bizden en yüksek puanı almış, kalitesini ispatlamış, zamanında teslimatlarını gerçekleştirmiş üreticilerle bu işleri eşleştirerek üretimi başlatmaktayız. Alıcı bu süreçte çok ciddi zaman kazanır, onlarca tedarikçiyi yönetmen zorunda kalmaz. Sadece Xometry’deki satış temsilcisiyle muhatap olmaktadır. Diğer tarafta üreticiler de müşteri arama stresinden kurtularak kapasitenin boş kalması derdini yaşamamaktadır. Xometry ile çalıştıkları için süreçlerinde verimlilik olmakta ve daha rekabetçi fiyatlar sunabilmekteler. Bu rekabetçi fiyatlar da alıcıya yansımaktadır.” 

“Ambargolara takılmıyoruz”

Uluslararası bir oluşum olması sebebiyle ambargo konusuna da değinen Topaloğlu, şöyle devam etti: “Bununla birlikte bizim yaptığımız iş talebe özel üretim işi, bizde bir raf ürünü stratejik parçalar yok. Yani bir ekipmanın imalatında kullanılacak bir bağlantı parçası ya da dış kasa gibi bir projeye özel üretilecek metalin işlenmesiyle oluşan ya da kalıba plastik basmayla oluşan parçalardır. Dolayısıyla ambargo ürünleri arasında değildir. Yine de özellikle savunma sanayinde müşterilerimiz zaten üretim istedikleri ülkeyi de seçebilmekteler. Hatta sadece belli bir sertifikaya sahip olan firmaları da seçebilmekteler. Aynı zamanda seçilen üreticiyi kendisi de denetleyebilmekteler.”

Aynı zamanda SAHA İstanbul üyesi olan Xometry Türkiye’nin Genel Müdürü Çınar Topaloğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Bizim yaptığımız iş parça imalatı olduğu için otomotiv, makine imalatı, robotik, elektronik, havacılık, savunma gibi bütün sektörlerde çalışmaktayız. Savunma sanayi özelinde ise hem start-up firmalar ile çalışabilmekteyiz hem platform üreticileri ile çalışmaktayız hem de platform üreticisine ürün geliştiren alt yükleniciler ile çalışmaktayız. Bugün, hepimizin gururu olan platform üreticilerimizin hepsiyle iş yapmaktayız.”