Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Türk Hava Yolları ve Pegasus dahil olmak üzere 317 hava yolu şirketini kapsayan bir açıklama yaparak, sürdürülebilir havacılık için hayati öneme sahip Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı'nın (SAF) üretiminde büyük bir artışın beklendiğini duyurdu.

2023 yılında, SAF hacimleri 600 milyon litrenin üzerine çıkarak, önceki yıl üretilen 300 milyon litrenin iki katına ulaştı. 2024 yılında ise SAF üretiminin üç katına çıkarak, 1 milyar 875 milyon litreye (1.5 milyon ton) ulaşması bekleniyor.

Bu miktar, havacılığın toplam yakıt ihtiyacının yüzde 0,53'ünü karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda yenilenebilir yakıt kapasitesi oranını da yüzde 6'ya çıkaracak. IATA Genel Direktörü Willie Walsh, bu gelişmelerin, sivil havacılık sektörünün 2050 yılında sıfır karbon hedefine ulaşmasında SAF kullanımının önemini vurguladı. Walsh, "Ancak bu etkileyici büyümeye rağmen, tüm yenilenebilir yakıt üretiminin bir kısmı olarak SAF, yüzde 3'ten 2024'te yüzde 6'ya yükselecek" dedi.

Uçaklar lodos nedeniyle İstanbul yerine Bursa'ya indi Uçaklar lodos nedeniyle İstanbul yerine Bursa'ya indi

Havacılık sektörü, 2023'te SAF kullanımı yoluyla rekor düzeydeki yakıt faturasına 756 milyon dolar ekleyerek, karbon ayak izini azaltma çabalarını sürdürüyor. Ancak, IATA tarafından belirtilen birçok havayolu şirketinin 2030'da taahhüt ettikleri SAF kullanımı ile ilgili hedeflere ulaşmak için daha fazla yenilenebilir yakıt üretim kapasitesine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. IATA ayrıca, hükümetlerin SAF üretimini teşvik edecek politikalara öncelik vermesi gerektiğini belirtti.