Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çarşamba günü Ukrayna sınırı yakınlarında düşen Rus uçağıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Putin, uçaktaki 74 kişinin içinde, esir takası için alıkonulan Ukrayna askerleri bulunduğunu belirtti. Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından düşürülen Ilyushin Il-76 uçağındaki 65 Ukraynalı askerin, daha önce alıkonulan Rus savaş esirleriyle takas edilmek üzere uçakta bulunduğunu ifade etti.

Putin, Rusya'nın yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarının iki ya da üç gün içinde açıklanacağını belirtirken, ilk bulguların uçağı düşüren füzelerin Amerikan ya da Fransız yapımı olduğunu gösterdiğini söyledi. Ancak Putin, bu iddiasını destekleyecek somut kanıtları henüz sunmadı.

Balıkesir Merkez Havalimanı için yeni öneri Balıkesir Merkez Havalimanı için yeni öneri

Ukrayna, Rusya'nın suçlamalarını reddediyor ve uçağın düşürülmesiyle ilgili herhangi bir rolü olmadığını savunuyor. Olayın ardından Ukrayna Devlet Başkanı, ülkesinin askerlerinin esir takası için alıkonulduğuna dair herhangi bir bilgiye sahip olmadığını açıkladı.

Ukrayna-Rusya ilişkileri, son dönemde özellikle Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı grupları desteklemesi ve Kırım'ı ilhak etmesi nedeniyle gerilmiş durumda. İki ülke arasında yaşanan bu son olay, tansiyonu daha da artırabilir ve uluslararası toplumu endişelendirebilir.