Rusya’nın özel havacılık devi S7 Grubu, Novosibirsk'teki yan kuruluşu Bersk Elektromekanik Fabrikası (BEMZ) aracılığıyla Batı yapımı uçak motorlarına uygun fan kanatları üretimine başladığını duyurdu. Rus havacılık haber kaynağı ATO.ru'ya göre, BEMZ, Boeing 737 ve Airbus A320 gibi dar gövdeli uçakların motorlarında kullanılan CFM International CFM56 jet motorlarına uygun kompozit fan kanatlarını üretmeye başladı.

S7 Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Evgeny Elin, şirketin Novosibirsk’teki fabrikasının 65. yıl dönümünde yaptığı açıklamada, bu üretimin başladığını doğruladı ve gelecekte daha karmaşık ve pahalı alaşımlardan yapılan kanatların üretimine odaklanacaklarını belirtti. Elin, "Fabrikaya hatıra olarak kendi ürettiğimiz bir uçak motoru kanadını sunuyorum" dedi.

Rusya'daki havayolu şirketleri, Batı yaptırımları nedeniyle uçaklarına yedek parça tedarik etmekte zorlanıyor. Yaptırımlar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından uygulanmaya başlanmıştı. Bu durum, pek çok uçağın yerde kalmasına neden olurken, bazı yedek parçalar kaçak yollarla ülkeye getirilse de birçok uçak faaliyette tutulamıyor.

Geçtiğimiz yıl, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev ve Rusya Bilimler Akademisi Sibirya Şubesi Başkanı Valentin Parmon’un yaptığı bir toplantıda, Novosibirsk Teorik ve Uygulamalı Mekanik Enstitüsü’nün (ITAM), jet motoru kanatlarının plazma püskürtme teknolojisiyle onarımını sağlamak için BEMZ’e teknik bilgi aktardığı belirtilmişti.

Yılın ilk 9 ayında 177 milyondan fazla yolcu uçtu Yılın ilk 9 ayında 177 milyondan fazla yolcu uçtu

S7 Airlines, Airbus ve Boeing yapımı uçaklarla operasyonlarına devam ederken, yaptırımlar nedeniyle çok sayıda uçağının yedek parça sıkıntısı sebebiyle yerde olduğu bildiriliyor. S7 Airlines filosunda 68 Airbus A320 ve 19 Boeing 737-800 uçağı bulunuyor, ancak bunların bir kısmı bakımsızlık nedeniyle hizmet dışı.

S7 Grubu’nun bakım hizmetleri sağlayıcısı S7 Technics, CFM56 motorlarının onarımında uzman bir atölyeye sahip olduğunu ve şimdiye kadar 12 CFM56 motorunun bakımını tamamladığını açıkladı.

Kaynak: AERONEWS24