Avrupalı havayolu şirketleri, Rus hava sahasını kullanmalarına izin verilen Çinli rakipleriyle 'eşit şartlarda' rekabet edemiyor.
Avrupa'nın en büyük havayolu şirketlerinden biri olan Air France-KLM, bu yılın başlarında şirketin Avrupa ile Çin arasındaki uçuşları pandemi öncesi döneme geri döndürmede karşılaştığı zorluklardan bahsetti.
Şirketin Çin'den sorumlu Genel Müdürü Wouter Vermeulen, Rus hava sahası üzerinden uçma konusundaki kısıtlamaların önemli bir engel olduğunu belirtti.
Avrupalı havayolu şirketlerinin, Rus hava sahasını kullanmalarına izin verilen Çinli meslektaşlarıyla "eşit şartlarda" rekabet edemediğini de sözlerine ekledi.
2022'de Ukrayna'nın işgalinden bu yana ülkeler Rusya'ya ve havayollarına yaptırımlar uyguladı. Rusya da misilleme olarak hava sahasına erişimi sadece birkaç ülke ve havayolu şirketiyle sınırlandırdı.
Rusya üzerinde uçmasına izin verilmeyen havayolu şirketleri alternatif rotalar kullanmak zorunda kaldı ve bu da daha uzun yolculuk sürelerine neden oldu. Bu durum, operasyonel maliyetlerin ve uçak bileti fiyatlarının artması anlamına geliyor.
Rusya üzerinde hangi havayolları uçabiliyor?
Yaptırımların yürürlüğe girmesinin ardından Rusya, hava sahasını çoğu havayolu şirketine kapattı.
Moskova ile diplomatik bağları nedeniyle sadece dört Avrupalı havayolu şirketi bu karardan muaf tutuldu: Türk Hava Yolları, Air Serbia, Pegasus Hava Yolları ve Belavia.
Türk Hava Yolları Rusya'da yedi havalimanına uçarken, Air Serbia Moskova, St. Petersburg, Kazan ve Soçi'ye hizmet vermeye devam ediyor.
Çin, Rus hava sahasını kullanan en fazla sayıda havayolu şirketine sahip. Beijing Capital Airlines, China Eastern, China Southern, Air China, Xiamen Air ve Hainan Airlines, Batı Avrupa'daki birçok noktaya ulaşmak için Rusya üzerinden uçuyor.
Emirates, Etihad ve Qatar Airways de halen Rus hava sahasında faaliyet gösteriyor.
Rusya üzerinden uçamamak uçuş sürelerini ve fiyatlarını değiştirir mi?
Rus hava sahasından kaçınmak için, Avrupa ve Asya arasındaki birçok uçuş artık önemli ölçüde daha uzun.
Havayolları artık Türkiye, Orta Asya, Çin ve Moğolistan gibi bölgeler üzerinden daha güneye uçmak zorunda.
British Airways (BA), Finnair, KLM ve Lufthansa gibi havayolları alternatif rotalar nedeniyle yolculuklara bir ila üç saat eklemek zorunda kaldı.
Örneğin, BA'nın Yeni Delhi ve Londra arasındaki uçuşu artık fazladan bir saat sürerken Londra'dan Tokyo'ya yapılan uçuşlar 12 saatten 14 saate çıktı.
Finnair'in Helsinki-Tokyo rotası dört saat uzatılarak 13 saatlik bir yolculuk haline geldi.
Daha uzun yolculuklar, yakıt tüketimindeki artış ve kabin ekibi ile pilotların vardiya süreleri nedeniyle havayolları için ekstra maliyet anlamına da geliyor.
Sonuç olarak uçak biletleri de artış gösteriyor. Business Traveler USA'ya göre, Nisan 2023'te Air India ile New York'tan Yeni Delhi'ye uçmanın maliyeti 13 saat 40 dakikalık uçuş süresiyle yaklaşık 1.380 € (49.323 TL).
Aynı yolculuğun bir ABD havayolu şirketiyle yapılmasının maliyeti ise 1.610 € (57.544 TL). Uçuşun yaklaşık 14 saat 55 dakika sürmesi planlanıyor. (Euronews)