ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, NATO Savunma Bakanları ile yapılan toplantının ardından, Batılı müttefiklerin Ukrayna'ya savaş uçağı tedariki konusundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Austin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, 2024 yılı sonuna kadar Ukrayna'ya Dassault Mirage 2000-5 savaş uçaklarının transfer edileceğini duyurmasını memnuniyetle karşıladı.

Sürpriz Gelişme

Fransa'nın bu kararı, İsveç'in Ukrayna'ya Gripen C/D satma planını askıya almasının ardından geldi. İsveç Savunma Bakanı Pål Jonson, "Ortaklarımız, iki hava muharebe sisteminin aynı anda tanıtılmasının çok karmaşık olduğunu ve şu anda Ukrayna Hava Kuvvetleri'nde F-16'nın hizmete girmesine odaklanılması gerektiğini vurguluyorlar," dedi.

ABD'nin Destekleyici Tutumu

ABD Savunma Bakanı Austin, Fransa'nın ek bir savaş uçağı modeli tedarik etme kararını desteklediğini belirtti. Austin, "Bu yaz Ukrayna'ya F-16 yeteneği kazandırmak için çok çalışıyoruz ve bunun gerçekleşeceği konusunda iyimserim," ifadelerini kullandı. "Ve Fransa'nın katkısını da memnuniyetle karşılıyorum çünkü her katkı önemlidir."

Ukrayna’ya 24 adet F-16 ihracatına onay çıktı Ukrayna’ya 24 adet F-16 ihracatına onay çıktı

Austin, birçok karmaşık sistemin Ukrayna'da etkin kullanımı için sürdürülebilir ve birlikte çalışabilir olmasının önemini vurguladı. "Eğitim tamamlandığında ve tüm koordinasyonlar yapıldığında iyi sonuçlar göreceğimizden eminim, ancak her katkı önemlidir," diye ekledi.