Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan verilere göre, Türkiye'deki konaklama tesislerinin bankalara olan nakdi kredi borçları, Ocak-Kasım 2023 döneminde yüzde 164 artarak 88,6 milyar TL seviyesine ulaştı. Ortalama dolar kuru bazında değerlendirildiğinde, nakdi kredi borçlarındaki artış yüzde 86 olarak kaydedilirken, toplamda 2 milyar dolardan 3,8 milyar dolara çıktı.

Turizm DataBank'e göre, otellerin gayri nakdi kredi borçları da yüzde 442 artarak 19,2 milyar TL'ye yükseldi.

Bölge Turizmine 12 Ay Canlılık Getirecek “Elite World Kuşadası” Açıldı Bölge Turizmine 12 Ay Canlılık Getirecek “Elite World Kuşadası” Açıldı

Aynı dönemde, turizm sektörünün bankalara olan toplam kredi borcu yüzde 169 artışla 103,6 milyar TL'ye ulaştı. Dolar bazında bakıldığında, kredi borçlarındaki artış yüzde 88 olarak kaydedilerek 4,4 milyar dolara çıktı.

Sezonun olumlu geçmesine rağmen, turizm ve otel sektöründeki kredi artışlarının enflasyon etkisi çıkarıldığında reel artışın yüzde 71-72 civarında olduğu gözlemleniyor. Oteller ve turizm firmalarının kredi artışının önemli bir kısmının, büyüme ve mali sıkıntıların güncel ihtiyaçlarından kaynaklandığı, artışın yüzde 91'lik bölümünün ise enflasyondan kaynaklandığı tahmin edilmektedir.