Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Türkiye'nin orman yangınlarına karşı mücadele kapasitesini artırmaya yönelik çeşitli önlemleri açıkladı. Karacabey, 2023'te filoya eklenen yerli 2 yangın söndürme helikopteri, 4 yangın söndürme uçağı ve 1 keşif uçağıyla birlikte, 2024'te 4 uçak ve 1 helikopterin daha filoya dahil edileceğini belirtti. Bu yıl içinde toplamda 8 yerli hava aracının orman yangınlarıyla mücadelede kullanılacağını ifade etti.

Ayrıca, yangınla mücadelede İnsansız Hava Araçları (İHA) kullanımına da vurgu yapan Karacabey, 2024'te toplamda 19 yerli hava aracının orman yangınlarıyla mücadelede görev alacağını kaydetti. Yerli üretim helikopterlerin ve uçakların yanı sıra, yangın yönetimine etkili bir şekilde katkı sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Otağ" olarak adlandırdığı insanlı keşif uçağının da filoya dahil edildiğini belirtti.

Orman Genel Müdürlüğü'nün yangınla mücadele filosunu güçlendirmek amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, yerli üretim olan "Gökbey" helikopterin de 5 ton ve üzerinde su taşıma kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlandığını açıkladı. 2028 yılına kadar toplamda 20 yerli uçağın filoya katılması hedefleniyor.

Bekir Karacabey, yangınla mücadelede su kaynaklarını artırmak amacıyla orman içerisine 100'den fazla yeni havuz veya su göleti tesis edileceğini ve 2024 yılında bu alanda önemli adımlar atılacağını belirtti. Yangın haber alma sürelerini 2 dakikanın altına çekme hedefi doğrultusunda İHA'ların etkin kullanımına vurgu yaptı.

Uçak bileti fiyatları son 5 yılda yüzde 84 arttı Uçak bileti fiyatları son 5 yılda yüzde 84 arttı

Yangınla mücadelede hedefin, yangınların çıkmasını engellemek olduğunu belirten Karacabey, toplam yangın sayısının büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle, toplumun bilinçlendirilmesi ve hassasiyetin artırılmasıyla yangınların önlenebileceğini ifade etti.