ABD Hava Kuvvetleri, Minuteman 3 kıtalararası balistik füzesi üzerindeki test sırasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle Pasifik Okyanusu üzerinde füzenin patlatıldığını duyurdu. Açıklamada, "Space Launch Delta birimi, Kaliforniya'daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yapılan test fırlatması sırasında meydana gelen arıza nedeniyle 'Minuteman 3' kıtalararası balistik füzesini Pasifik Okyanusu üzerinde güvenli bir şekilde patlattı" denilerek, arızanın nedenlerini belirlemek için ilgili departmanların temsilcilerinden oluşan bir komisyonun kurulduğu belirtildi.

Pentagon'a göre, fırlatma başarısız olsa da, kıtalararası balistik füzenin savaşa hazır olma durumunu sürdürmek için önemli veriler sağladı.

Orman yangınına havadan müdahale Orman yangınına havadan müdahale

Minuteman III, çoklu savaş başlıkları taşıyan üç ayrı yönlendirme ünitesine sahip bir füze olarak biliniyor. Daha önce eylül ayında gerçekleşen bir deneme, ABD'nin nükleer caydırıcılığının etkinliğini ve güvenliğini sürdürmek amacıyla yapılan rutin ve periyodik faaliyetlerin bir parçası olarak açıklanmıştı.

Rus askeri uzman Aleksey Leonkov, ABD'nin eski Minuteman III füzelerinin yerini alabilecek yeni bir modeli olmadığını, bu nedenle teknik parametreleri test etmek için bu kıtalararası balistik füzeleri fırlattığını ifade etti.