Avrupa Birliği'nin (AB) İran'a yönelik yeni yaptırımları sonrasında, İran Air Avrupa'ya olan tüm uçuşlarını iptal etti. İran Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü Cafer Yazerlu, AB'nin İran'a uyguladığı yaptırımların ardından İran Air’in Avrupa ülkelerinden iniş izni alamadığını ve bu nedenle uçuşların iptal edildiğini duyurdu.

Yazerlu, AB'nin İran Air, Mahan Air ve Saha Airlines gibi hava yolu şirketlerine yönelik yaptırım kararının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. İran tarafı, uçuş izinlerinin engellenmesini haksız bulurken, AB'nin yaptırımlarının gerekçesi olarak İran'ın Rusya’ya insansız hava aracı (İHA) ve füze transferi yaptığı iddia edildi.

Lufthansa'ya Ayrımcılık Cezası Lufthansa'ya Ayrımcılık Cezası

AB'nin yanı sıra İngiltere de İran'a yönelik benzer yaptırım kararları aldı. İngiltere, 1 Ekim’de İsrail’e düzenlenen füze saldırısı ve Rusya’ya balistik füze transferi iddiaları üzerine İranlı kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırım kararı açıkladı. İran ise AB'nin İsrail'in Gazze'deki operasyonları ve Lübnan’a yönelik saldırılarına karşı herhangi bir yaptırım uygulamamasına tepki gösterdi.

AB'nin son yaptırım kararı, İran’ın Rusya’ya silah ve teknoloji transferine dair iddialar üzerine hava yolu şirketleri de dahil olmak üzere bazı kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımların uygulanmasını öngörüyor.