1992 yılında Japon ağır sanayi grubu Honda, Starkville, Mississippi'deki bir araştırma kurumu olan Mississippi Eyalet Üniversitesi ile ortaklık kurdu. Bu ortaklığın sonucunda ortaya çıkan proje, keşfetmesi gerçekten büyüleyici olan deneysel bir uçaktır .

1996 yılına kadar süren dört yıllık bir üretim ve test dönemi boyunca iki kuruluş, dünyanın tamamen karbon kompozit malzemeden tasarlanan ilk iş jeti olan Honda MH02'yi üretmek için işbirliği yaptı. Uçağın hiçbir zaman seri üretime ulaşması planlanmamıştı ve sonuç olarak da hiçbir zaman ulaşamadı, ancak MH02 ile ilgili keşfedilmeyi bekleyen pek çok şey büyüleyici. Sadece bir prototip üretilmiş olmasına rağmen Honda MH02, gökyüzüne çıkan ilk tamamen kompozit hafif iş jeti olma özelliğini taşıyor.

Bu makalede, bu inkar edilemez derecede havalı uçağın hikayesine ve özelliklerine daha derinlemesine bakacağız. İşte Honda MH02 hakkında henüz bilmediğiniz beş eğlenceli şey.


1. Alışılmadık bir ileri doğru süpürülmüş kanat
Sadece uçağa bakıldığında, ilk önce Honda'nın bazı ilginç tasarım seçenekleri fark edilecektir; bunlardan en bariz olanı şüphesiz jetin ileri doğru eğimli kanadıdır. Yaklaşık 36 feet açıklığa sahip olan bu kanat, neredeyse 12 derecelik bir açıyla öne doğru eğilmişti; bu, hem o zamanın hem de şimdiki uçaklar için çok nadir görülen bir özellikti. İleriye doğru eğimli kanatlara dünyanın en çok satın alınan ve en çok kullanılan kurumsal ve yönetici uçakları arasında neredeyse hiç rastlanmıyor.


Bu kanat tarzı, jetin kanatları üzerinden geçerken hava akışını içeriye doğru getirerek uçaklara manevra kabiliyetinde farklılık sağlar. Belirli durumlarda bu, uçağın kaldırma kuvveti kaybıyla karşılaşması durumunda tam kanatçık kontrolünü sürdürme yeteneği gibi gelişmiş hava kontrolüne olanak tanır. Bununla birlikte, uçağın dikey ekseni etrafında dönme veya sapma olasılığının daha yüksek olması gibi önemli dezavantajlar da vardır.


2. Honda için mükemmel bir test ortamı
Her ne kadar uçak hiçbir zaman seri üretilmemiş ve öyle olması da planlanmamış olsa da, MH02, Honda için uçan bir test ortamı olarak önemli bir amaca hizmet etti. Şirket, aerodinamik ve diğer faktörlerin karbon kompozitlerle ilgili etkilerini daha iyi anlamak için prototip oluşturmayı amaçladı.


Honda, 1986 yılında MH02 projesini araştırmaya başladı ve uçağı inşa etmek ve test etmek için 1992 yılında Mississippi Eyalet Üniversitesi ile güçlerini birleştirdi. Operasyon yılları boyunca iki taraf, uçağın manevra kabiliyeti, aerodinamik, stabilite ve çarpıntıdan kurtulma kolaylığı konularında derinlemesine incelemeler yaparak 170 saatlik uçuş testi gerçekleştirdi. Jetin hiçbir zaman seri üretime geçmesi planlanmamış olmasına rağmen, tüm testler FAA'nın deneysel uçaklara yönelik geçerli düzenlemelerine uygundu.


3. Üste monteli motorlar
Çoğu ticari jet, kanatların altındaki direklere monte edilmiş motorlara sahipken, iş jetleri genellikle arkaya monteli motorlara sahiptir ve esas olarak T şeklindeki kuyruğun her iki yanında birer tane bulunur. Ancak Honda MH02, uçağın ortasındaki kanatların hemen üstüne monte edilmiş bir çift turbofan motora sahip olduğundan her iki norm setine de uymuyor.


Bu turbofan motorlar, 1971'de pazara giren ve her biri yaklaşık 2.200 lbf itme gücüne sahip olan Pratt & Whitney Canada JT15D'lerdi. Bu motor, özellikle küçük jet motorlu uçaklar için tasarlandı ve Cessna Citation I, Aerospatiale Corvette ve Hawker 400 gibi iş jetleri için bir güç kaynağı seçeneği olarak hizmet etti.

4. İlk tamamen kompozit uçak
MH02'nin tasarlandığı ve üretildiği süre boyunca, bir bütün olarak havacılık endüstrisi, kompozit malzemelerden komple sabit kanatlı ticari uçak üretme olasılığını araştırmak için nispeten az şey yapmıştı. Helikopterleri içeren bazı projeler başlatılmıştı ve savunma müteahhitleri de malzemenin potansiyel kullanımını ve özellikle iş jeti alanındaki komple jetlerdeki uygulamasını incelemişti.


Yine de Honda ve Mississippi Eyalet Üniversitesi'ndeki mühendislerden oluşan ekip, tamamen kompozit malzemelerden tasarlanmış yenilikçi bir uçak yaratmak için güçlerini birleştirdi. Honda'ya göre jet yeterince şu şekilde tanımlanabilir:

"MH02, ana ve kuyruk kanadı çapraz kirişleri ve kaburgalarından gövde çerçevesi ve diğer dış panellere kadar tüm yapısal elemanlarda hafif karbon fiberle güçlendirilmiş epoksi reçineler kullanan ilk tamamen kompozit küçük işletme jetidir."

Yakıt verimliliği açısından alüminyum gibi diğer malzemelere göre kanıtlanmış avantajları nedeniyle karbon kompozit malzemeler çok daha yaygın hale geldi. Airbus A350XWB ve Boeing 787 gibi günümüz uçaklarında karbon kompozit malzeme yaygın olarak kullanılmaktadır.


5. Bir T kuyruk tasarımı
Küçük boyutu ve şık kabin tasarımının yanı sıra MH02'nin kuyruğu, onu gerçek bir iş jeti olarak tanımlayan uçağın temel özelliklerinden bir diğeridir. Yaklaşık on dört feet yüksekliğe ulaşan kuyruk, stabiliteyi ve manevra kabiliyetini arttırmak için T şeklindedir.


Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, T şeklindeki tasarımın uçuş avantajları nedeniyle günümüzde çoğu özel jetin kuyrukları benzer şekillidir. MH02'nin kavisli kanat tasarımı veya tamamen kompozit yapı gibi özelliklerinin çoğu özel uçaklar arasında standart olmasa da, Gulfstream G550'den Cessna'ya kadar her türlü idari uçakta T şeklindeki kuyruklara tekrar tekrar rastlanır. Alıntı X.