Yunan Hava Kuvvetleri ve Kara Havacılık birlikleri, döner kanat filolarını güncellemek adına İtalyan Leonardo imalatı AW139 ve Amerikan Sikorsky UH-60M tipi helikopterleri tercih etme kararı almıştır.

Muharebe Arama Kurtarma (CSAR-Combat Search and Rescue) ve Arama Kurtarma (SAR) görevleri için düzenlenen ihalede, Leonardo AW139, Airbus Helicopters H175 ve Sikorsky UH-60 Black Hawk helikopterleri rekabet etmişti. İhalenin kazananının AW139 olarak açıklanmasının ardından, Airbus ve Sikorsky itirazda bulunmuş, ancak Yunan Genelkurmay Başkanlığı, yeniden değerlendirme yaparak kararı onaylamıştır.

Corendon, kürek sporuna da destek oluyor Corendon, kürek sporuna da destek oluyor

AW139 helikopterleri, 1990 yılında envantere giren ve şu anda kullanılmakta olan 12 adet Aerospatiale AS332C1 Super Puma Mk.I (Airbus Helicopters H215M) helikopterlerinin yerini alacak şekilde toplamda 14 adet satın alınacaktır. Bu helikopterlerden 4 tanesi, Muharebe Arama Kurtarma (CSAR) modeli için silah taşıma kapasitesine sahip olacak.

Sivil amaçlarla VIP taşımacılığı, petrol platformlarına personel taşıma, ambulans görevleri gibi birçok alanda kullanılan AW139, son yıllarda birçok ülke tarafından askeri amaçlarla satın alınmaktadır.

Yunan Kara Kuvvetleri'nin kara havacılık birlikleri, uzun süredir kullanılan Agusta/Bell UH-1H/AB205 Iroquois ve NHIndustries/Airbus Helicopters NH90TTH/SOH helikopterlerinin değişimi için düzenlenen ihaleyi Sikorsky UH-60M ile kazandı. Toplamda 35 adet UH-60M Black Hawk helikopteri için yapılan başvuru, ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA) tarafından 15 Aralık 2023'te, tahmini maliyeti 2 milyar ABD doları olarak ABD Kongresi'ne bildirilmiştir.

Yunanistan, başlangıçta kara havacılık birliklerinin geleceğini NH90 serisi helikopterlerle planlamıştı, ancak istenen performans alınamadığı için bu helikopterlerin UH-60M teslimatlarıyla birlikte envanterden çıkartılması beklenmektedir. Şu anda Yunanistan'ın elinde, modernize edilmemiş ve ekonomik kullanım ömürlerini doldurmuş durumda olan 60 civarında UH-1 serisi tek motorlu genel maksat helikopteri bulunmaktadır.