Hava taksileri üreten Joby Aviation adlı şirketin hidrojen ve elektrikle çalışan bir aracı, 840 kilometrelik bir yolculuk yaptı. Uçuş sırasında aracın tek emisyonu suydu.
Dikey Kalkış ve İniş (VTOL) sınıfındaki hava taksisi, adından da anlaşılabileceği havalanırken ve yere inerken dikey hareket ediyor.
Deposunda 40 kilogram sıvı hidrojen tutan araç daha sonra bunu elektrik, su ve ısı üreten bir yakıt hücresine aktararak çalışıyor. Hava aracında kalkış ve iniş sırasında ek güç sağlayan bataryalar da var.
Ayrıca hava taksisinin indiği sırada yakıtının yüzde 10'unun kaldığı aktarıldı.
Çeşitli şirketler benzer teknolojiler üretse de Joby'nin aracı, test uçuşunu hidrojen gücü kullanarak tamamlayan VTOL tarzı bir uçağın bilinen ilk örneği.
Şirket yaptığı uçuşun "dönüm noktası" niteliğinde olduğunu öne sürerken CEO JoeBen Bevirt "Hava yoluyla seyahat etmek insanlığın ilerlemesinin merkezinde ancak bunu daha temiz hale getirmenin yollarını bulmamız gerekiyor" diyerek ekliyor:
Bataryalı-elektrikli hava taksimiz, şehirlerde dolaşma şeklimizi temelden değiştirmek üzere ve artık hidrojen-elektrikli uçak kullanarak bölgesel seyahati yeniden tanımlayabilecek bir teknoloji kümesi inşa etmekten heyecan duyuyoruz.
Daha önce hidrojen, kara araçları ve yat gibi taşıtlarda da denenmişti. Karbondioksit salımının düşürülmesine sağlayacağı katkılardan dolayı bu alandaki çalışmalar hız kazanıyor.
Fakat halihazırda elektrik veya fosil yakıtlara kıyasla çok daha maliyetli olan hidrojenin, taşımacılıkta geniş ölçekte kullanılmasına henüz vakit var gibi görünüyor.
Bunun yanı sıra çevreye ilk başta göründüğü kadar da faydalı değil. 2021 sonu itibarıyla dünya genelindeki hidrojenin yüzde 47'si doğalgazdan, yüzde 27'si kömürden ve yüzde 22'si petrolden üretiliyordu.
Joby elektrikle çalışan hava taksisini gelecek yıl piyasaya sürmeyi planlıyor. Fakat hidrojen ve elektrikle çalışan versiyonunun seyahatlerde kullanılmadan önce daha fazla teste ihtiyacı var.