Sivil Havacılık

DASSAULT’DAN ALMANYA’YA EUROFIGTER TEPKİSİ

Almanya’nın Eurofighter savaş jetlerinin Türkiye ve Suudi Arabistan’a satışını veto etmesini Fransız savaş uçağı üreticisi Dassault Aviation’ın tepe yöneticisi Eric Trappier tepki ile karşıladı.

Abone Ol

Almanya'nın Eurofighter savaş jetlerinin Türkiye ve Suudi Arabistan'a satışını veto etmesine Fransız savaş uçağı üreticisi Dassault Aviation'ın CEO'su Eric Trappier, tepki gösterdi. Geleceğin hava savaş sistemi olarak tanımlanan SCAF'ın, Eurofighter ve Rafale'in yerini alması beklenen savaş uçağının satışlarına yönelik bu vetonun endişe verici olduğunu ifade etti.

Trappier, Suudi Arabistan ve Türkiye'ye yönelik ihracat reddinin, SCAF savaş uçaklarını ihraç etme garantisi konusunu gündeme getirdiğini belirtti. Dassault CEO'su, bu konuda "Bana sorun olmadığı söyleniyor. Bugün olanlara baktığımda ise daha önce Eurofighter için ihracat sorunu olmadığını söyleyenlerin sorun çıkardığını görüyorum. Bu ihracat meselesinden endişe duyuyorum." şeklinde konuştu.

Avrupa'daki savunma alımlarının büyük bir kısmının şu anda ABD'de gerçekleştiğine dikkat çeken Trappier, ihracatın Avrupa savunma sanayisinin ekonomik yaşayabilirliği için son derece önemli olduğunu vurguladı.

Almanya'nın Eurofighter satışını veto etmesi özellikle Türkiye için önemli bir konu. Türkiye'nin 40 adet Eurofighter almak istemesine rağmen, Almanya'nın onayını bekliyor olması, bu sürecin karmaşıklığını ortaya koyuyor. Dassault Aviation, geleceğin savaş uçağı SCAF'ın geliştirilmesinde Paris, Berlin ve Madrid ile birlikte çalışıyor. Ancak bu tür işbirliklerinde tüm ortak ülkelerin onay vermesi gerekliliği, ihracat süreçlerini karmaşık hale getiriyor.